Priprave na žabjo svatbo

Zelo koristne, a vsako pomlad hudo ogrožene

16:44

Tudi nepredvidljivi vdori hladnega zimskega vremena pomladne moči ne bodo mogli dolgo zadrževati. Začenja se čas množičnih selitev dvoživk, saj se ozračje in zemlja ogrevata. Žabe se bodo iz prezimovališč na kopnem preselile do vode, kjer bodo odložile mrest. Brez zaščitnih mrež bi na določenih cestnih odsekih tudi letos pod kolesi avomobilov končalo na tisoče rjavih žab, krastač in pupkov.

Postavljanje ograje na Trebčah

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Kot opozarjajo v Kozjanskem parku, naše ceste niso primerno opremljene, da bi jih počasne in prometa nevajene živali lahko varno prečkale. »Po lastnih izkušnjah lahko zatrdimo, da velika večina voznikov ob na cesti opaženih dvoživkah niti malo ne zmanjša hitrosti ali se skuša izogniti povozu. Mogoče iz predsodkov do teh zelo koristnih živali, ki so nam jih privzgojili še kot otrokom, nekateri pa tudi iz objestnosti in še česa hujšega,« pravi Dušan Klenovšek.
Zaposleni v Kozjanskem parku so tudi letos – kot že minulih 19 let – ob cesti mimo ribnika Trebče postavili ograjo, ki dvoživkam preprečuje prehod ceste. Ko sekulje, rosnice, krastače, navadni in planinski pupki pridejo do ograje, jih dvakrat dnevno ročno prenašajo preko ceste. Akcijo bi želeli razširiti še na druge potrebne lokacije, a sami ne zmorejo opraviti vsega. Lansko leto so se poleg že tradicionalnih šolarjev iz osnovnih šol v Kozjem in Lesičnem udeležili še člani kozjanskega gobarskega društva ter planinci iz Trbovelj.
»Zato prosimo, da po svojim močeh pomagate dvoživkam na njihovih svatovskih poteh – vsaj z obzirno vožnjo. Če pa kdaj v okolici doma zvečer naredite še sprehod ob cesti ter preko nje v vedru prenesete žabje svate, bo spanec še toliko lepši,« zaključujejo kozjanski naravovarstveniki.
StO
Foto: Kozjanski park