Pripravljeni na 29. Šentjurjevo

13:05

V Občini Šentjur se že pripravljajo na Šentjurjevo, ki se bo začelo ta konec tedna. Z najrazličnejšimi dogodki bo postreglo vse do konca aprila. Gre za največjo turistično prireditev, ki jo zadnja leta obišče med deset in dvanajst tisoč obiskovalcev. V začetku maja se bodo v omenjeni občini z nizom prireditev poklonili še Franju Malgaju. Ob 100 obletnici smrti tega borca za severno mejo namreč Šentjurčani obeležujejo Malgajevo leto.

V šentjurskem Zgornjem Trgu bo pestro že v petek, ko se obetajo društvena tržnica, postavitev mlaja in razglasitev Ipavčevih vin, zraven seveda sodijo tudi najboljše salame in kruh. Šentjurski župan mag. Marko Diaci pravi, da bodo številna društva in posamezniki poskrbeli, da bo lahko vsak obiskovalec našel nekaj zase. Najbolj pestro dogajanje napoveduje za soboto. “Zanimive dejavnosti bodo ves dan, od jutranjega pohoda, do revije narodo zabavnih ansamblov in pevcev ter večerne veselice.”

Novost letošnjega Šentjurjevega bodo nastopi mladih glasbenikov iz Šentjurja in Dobja pred Galerijo Zgornji trg, pravi direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik. “S tem bomo popestrili dogajanje v popoldanskem času. Trenutno je predvidenih 15 točk, tako skupinskih kot solističnih.”

V okviru Šentjurjevega bo svoj praznik v sredo, 24. aprila, obeležila tudi Mestna skupnost Šentjur, v naslednjih dneh ne bosta manjkali niti reviji otroških in odraslih pevskih zborov, mnogo zanimivega bo znova na ogled na razstavi starodobnih avtomobilov in motorjev.

Za pestro dogajanje v maju bo poskrbel še niz dogodkov, posvečenih Franju Malgaju. Slednji je z vojsko leta 1918 prišel na Koroško, da bi tamkajšnje ozemlje priključil matičnemu narodu. Direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset je poudarila, da je po njegovi zaslugi Mežiška dolina, ki ima danes skoraj 26.000 prebivalcev, po Pariški mirovni konferenci, ostala Slovenska. Borci za sevedno mejo pa so bili prva slovenska vojska, ki je branila ozemeljske interese slovenskega naroda in sodelovali pod poveljstvom generala Rudolfa Maistra.

Temu narodnemu heroju se bodo v Šentjurju med drugim poklonili s slavnostno akademijo 5. maja. Takrat bodo z gostovanjem Koroških Slovencev Šentjurčanom skušali prikazati utrip na Koroškem danes.

TS
Foto: GrupA

_L3U9817

banner-ntrc-martinovanje