Priznanja za prostovoljce, ki spreminjajo svet na bolje

7:53

Učna pomoč, pomoč pri Rdečem križu, pa vzgoja mladih planincev in nepogrešljivo delo gasilcev. To je le nekaj primerov, kako v Šentjurju za dobro sočloveka rokave zavihajo prostovoljci. Njihov trud je bil še posebej izpostavljen na sinočnji prireditvi v Ipavčevem kulturnem centru. Sedem prostovoljcev, ki je s svojim delom v lokalni skupnosti lani pustilo največji pečat, si je prislužilo priznanja občine. 

Človek ni nikoli prestar ali premlad, da spreminja svet na bolje. To med drugim dokazuje devetošolka Osnovne šole Hruševec Albina Uka. Ko je pred štirimi leti prišla s Kosova, je potrebovala pomoč pri učenju slovenskega jezika. Sedaj je sama tista, ki nudi učno pomoč vrstnikom. Lani jim je pomagala kar 120 ur. “Učim jih slovenski jezik ali drugo snov, karkoli bolj potrebujejo. Pri tem doživim veliko lepih trenutkov, tako da je moje prostovoljno delo zelo zabavno.”

Prostovoljstvo je tudi način življenja študentke fizioterapijje Alje Tovornik, ki svoj čas med drugim razdaja stanovalcem doma starejših, že 14 let pa je prostovoljka Rdečega križa Šentjur. Pri usposabljanju ekip prve pomoči med drugim nastopa kot poškodovanka. “V urah, ki jih preživim z ekipo rdečega križa, se sprostim in odklopim od študija. Takrat res uživam,” je dejala.

Priznanje so prejeli še Silvo Užmah, ki pod okriljem Planinskega društva Slivnica pri Celju vzgaja in izobražuje mlade planince. Pa Aleš Guzej, ki je že več kot 11 let član upravnega odbora Gasilske zveze Šentjur in administrator. Dragan Podovac pa za svoje delo v Društvu likovnih ustvarjalcev Rifnik. Je pa občina nagradila tudi projekt, ki je nastal na temelju prostovoljnega dela. Gre za slikanico “Dežni škrat in nezadovoljni ptič”, ki sta jo ustvarili Alenka Križnik in Klavdija Simler in jo nato nadgradili še z gledališko plesno predstavo. In kot pravi Simlerjeva, je zanjo prostovoljno delo tisto, ki človeku osreči dušo in napolni srce. Poleg tega pa ljudi spodbuja k druženju in povezovanju, kljub temu, da je danes tempo življenja precej hiter.

Občina Šentjur se je od leta 2006 pa doslej s podeljenimi priznanji zahvalila več kot 200 prostovoljcem.

TS

DSC_0096
Prireditev je popestril Mladinski pihalni orkester Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur.
DSC_0147
Prejemniki priznanj in pohval za naj prostovoljce v Občini Šentjur za leto 2018.
DSC_0102
Klavdija Simler je povedala, da prostovoljno delo človeku osreči dušo in napolni srce.
DSC_0119
Albina Uka je lani svojim vrstnikom nudila kar 120 ur učne pomoči.
DSC_0154
Skupina Kričave čigre z županom Občine Šentjur mag. Markom Diacijem in Albino Karmuzel, ki je predsednica komisije za podelitev priznanj naj prostovoljcem.

banner-ntrc-martinovanje

Deli