Projekt Generator v nekdanjem Teku postaja realnost

Celjska občina išče partnerja za programsko zasnovo poljudnoznanstvenega parka

10:10

Vzpostavitev poljudnoznanstvenega parka – Generator v stavbi nekdanje veleblagovnice Teko se zaenkrat zdi še zelo oddaljen projekt, vendar celjska občina že izvaja nekatere aktivnosti, s katerimi se približuje uresničitvi cilja.

V nekdanjem Teku bo predvidoma v prihodnjem letu v okviru projekta Generator zaživel poljudnoznanstveni park.
V nekdanjem Teku bo predvidoma v prihodnjem letu v okviru projekta Generator zaživel poljudnoznanstveni park.

Potem ko je občina leta 2016 kupila zgornja tri nadstropja v tej stavbi, zdaj pripravlja projektno dokumentacijo za prenovo teh nadstropij, pred dnevi pa je objavila tudi javno naročilo za izvedbo programske zasnove in postavitve eksponatov v bodočem poljudnoznanstvenem parku.

Ta bo urejen v 1. in 2. nadstropju, v parku pa predstavljeni predvidoma sedem tematskih sklopov z vsaj desetimi eksponati, ki bodo vključevali različna področja, kot so delovanje človeškega telesa, astronomijo, fiziko in matematiko, energijo in obnovljive vire, zdravje in gibanje, tehnologije in poklice prihodnosti, naravoslovje, pametna mesta in digitalizacijo. Sklopi bodo povezani z zgodovino Celja in industrijo ter tehnologijo, ki je razvita v mestu.

Vrednost vzpostavitve poljudnoznanstvenega parka Generator na Mestni občini Celje ocenjuje na približno milijon evrov.

V 3. nadstropju stavbe nekdanjega Teka ter v medetaži med 2. in 3. nadstropjem bodo v obliki t. i. cooworkinga svojo dejavnost združevali visokotehnološka podjetja, ki beležijo visoko rast, sodelujejo pri gradnji podjetniške skupnosti in krepijo verigo vrednosti na osrednjem celjskem območju, v Savinjski regiji ter na državni ravni. V sklopu projekta Generator se bodo tem podjetjem pridružila tudi novonastala podjetja, ki imajo enake cilje glede razvoja v prihodnosti.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

Deli