Projekt Prijateljstvo za starejše in gibalno ovirane

17:56

Občina Laško bo ta ponedeljek uvedla projekt Prijateljstvo, s katerim bo občanom, starejšim od 65 let in gibalno oviranim omogočila večjo mobilnost. S tem projektom želi občina okrepiti medgeneracijsko sodelovanje, povezovanje in solidarnost.

Novinarska konferenca Občine Laško, na kateri so predstavili projekt Prijateljstvo: z desne Matjaž Pikl, Franc Zdolšek, Tina Rosina Košir in Mojca Knez Jovan, tiskovna predstavnica Občine Laško.
Novinarska konferenca Občine Laško, na kateri so predstavili projekt Prijateljstvo: z desne Matjaž Pikl, Franc Zdolšek, Tina Rosina Košir in Mojca Knez Jovan, tiskovna predstavnica Občine Laško.

Brezplačni prevoz za obisk zdravnika, pokopališča, nakup v trgovinah in za druge opravke bodo lahko uporabljali občani, ki nimajo lastnega prevoza in možnosti uporabe javnega prevoza.

“Iskali smo rešitev, ki bi služila tako našemu gospodarstvu kot tudi starejšim, zato smo se na koncu odločili, da bomo to dejavnost zaupali taxi službi v Laškem. Dejstvo je, da so taxi službe v tako majhnih krajih kot je Laško pod zelo velikim finančnim pritiskom,” je povedal župan Občine Laško Franc Zdolšek.

Pobuda za ta projekt je nastala v občinskem odboru in svetniški skupini stranke Desus, ki ji pripada tudi podžupan Matjaž Pikl.

“Od leta 2015 je Občina Laško tudi prejemnica nazia Občina meri invalidov in vse skupaj smo združili v ta projekt, za katerega upam, da bo služil najbolj ranljivim osebam. Glede na to, da smo ena večjih občin po površini imamo veliko ljudi na podeželju in si prevoza na morejo privoščiti, s tem dejanjem pa jim bomo to omogočili.”

Občani se bodo morali za uporabo te storitve na občini najprej registrirati in jo napovedati tri dni prej, sicer pa je namenjena predvsem socialno šibkejšim občanom.

“To pomeni, da imajo prihodke nižje od 600 evrov mesečno. To mejo smo uskladili s centrom za socialno delo glede na varstveni dodatek ki znaša 577 evrov”, je povedala Tina Rosina Košir, direktorica občinske uprave. 

Prevozi bodo mogoči samo na območju Občine Laško, posameznik bo imel možnost storitev izkoristiti največ trikrat na mesec. Občina Laško je za projekt namenila 10 tisoč evrov.

ROBERT GORJANC

Deli