Protestni shod zaradi tretje razvojne osi

13:52

Odločitev države, da traso tretje razvojne osi pomakne na pobočje Gore Oljke, še naprej razburja občane Braslovč, Polzele in Šmartnega ob Paki. Da bi pristojne še enkrat opozorili na številne nesmisle, se bodo danes krajani in pripadniki civilnih iniciativ družno zbrali na protestnem shodu.

Ta bo pred javno razpravo in razgrnitvijo novega popravljenega načrta hitre ceste, ki bo močno zarezala v podobo doline in življenja ljudi. Po zadnjih izračunih bo zaradi gradnje v občinah Šmartno ob Paki, Polzela in Braslovče brez doma ostalo 43 družin. Na pobočju Gore Oljke bo po zadnjih popravkih porušenih veliko novogradenj, v katerih so v zadnjih dveh letih zaživele predvsem mlade družine.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Kot opozarjajo mnogi nasprotniki te trase, bo ta cesta močno in nepopravljivo zarezala v življenja ljudi, a kot pravijo, birokratov v Ljubljani in politikov v bližnjem Velenju to niti malo ne zanima. Številni strokovnjaki arhitekturne in gradbene stroke so pritrdili, primerjalne študije pa dokazale, da bi bilo bistveno manj škode narejene, če bi gradili traso F6 s priključkom na Arjo vas. Ob tem mnogi lokalnim oblastem očitajo, da so preveč mlačno zastopali njihove interese in hlapčevsko popuščali političnim pritiskom iz Velenja.

Ravno danes je 21 županov Savinjsko–šaleške ter Koroške regije predsedniku vlade Miru Cerarju poslalo pismo podpore umestitvi državne ceste Koroška – avtocesta A1 na trasi F2-2.

LEA KOMERIČKI

Foto: SHERPA

Trasa Polzela 001
Država želi na pobočju Gore Oljke zgraditi štiripasovno hitro cesto proti Velenju. Zaradi tega bodo rušili številne hiše, med njimi mnogo novogradenj, kjer so si v zadnjih dveh letih dom ustvarile mlade družine. Cesta bo po mnenju domačinov dolino uničila, parcel za gradnjo ni, zato se upravičeno sprašujejo, kam bodo šli.

Deli