Prva desetletnica Pegazovega doma

12:41

ROGAŠKA SLATINA – V Pegazovem domu, kjer za okoli 130 stanovalcev skrbi 70 zaposlenih, so pred dnevi obeležili prvih deset let delovanja. Ker je dom precej mlad in arhitekturno prilagojen domovom četrte generacije, tam v zadnjem času ni bilo treba vlagati v posodobitve prostorov, so se pa toliko bolj posvetili vsebini in dejavnostim domskega življenja.
Direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš je pojasnila, da je dom v zadnjem času dobro zaseden, stanovalci pa bivajo v sedmih gospodinjskih skupinah. V eni gospodinjski skupini je 15 stanovalcev, ki živijo kot velika družina. »Prednost teh skupin je, da so starejši bolj povezani, da se hitreje vživijo v novo okolje. Ko pridejo iz svojega doma, je to za marsikoga seveda velika sprememba, povezana s stresom. Zlasti za tiste, ki še niso pripravljeni zapustiti svojega doma, a morajo to storiti zaradi bolezni ali zaradi katerih drugih razlogov,« je dejala sogovornica. Kot je dejala, se v domu še posebej osredotočajo:

Več v tiskani izdaji Novega tednika!

Pegazov dom

TS
Foto: Pegazov dom in GrupA

Ko razmišlja o načrtih za novo desetletje, si direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš (desno) želi več naklonjenosti krovne politike na državni ravni. »Veliko je neurejenih sistemskih stvari, ki jih sami ne moremo spremeniti. Pri tem pričakujemo več posluha in podpore za današnje potrebe starejših. Normativi in viri financiranja so zdaj določeni na merilih izpred tridesetih let, sama pa si na tem področju želim napredek,« je dejala.
Kako je živeti v Pegazovem domu je povedala Božena Bofulin, ki v tem domu stanuje od njegovega odprtja.