Razgledni stolp bo. Pa tudi 400 milijonov evrov vreden orglarski center.

10:20

V Rogaški Slatini bodo vendarle gradili famozni razgledni stolp. Ob tem bo zasebni investitor vzpostavil še evropski orglarski center s koncertno dvorano in z enimi največjih orgel na svetu, vrednost projekta je ocenjena na 400 milijonov evrov. Tako so na včerajšnji seji odločili občinski svetniki, ki so podprli županov načrt spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za ponovno oživitev območja nekdanjega starega mizarstva.

Anton Škrabl
Anton Škrabl

Na lokaciji nekdanjega starega mizarstva bo, v kolikor bo občina tu postavila razgledni stolp in nadhod, domači obrtnik, svetovno priznani izdelovalec orgel Anton Škrabl, vzpostavil Evropski orglarski center. Ta se bo razprostiral na skupno 17 tisoč kvadratnih metrih površine in bo zajemal koncertno dvorano z dva tisoč sedeži, ene največjih orgel na svetu in hotelski kompleks. V okviru centra bo zaživela glasbena orglarska akademija. Delo bo dobilo med 170 in 200 ljudi. Kot je povedal Anton Škrabl, je projekt ocenjen na 400 milijonov evrov. Investitorja že ima, ta prihaja iz Evrope.

Anton Škrabl je o projektu med drugim povedal še:

Da pa bi lokalni obrtnik svetovnega slovesa – katerega orglarska delavnica se lahko pohvali s 30-letno tradicijo izdelovanja tega instrumenta, ki ga lahko najdemo na vseh celinah – uresničil prostorsko in finančno ogromen projekt, je postavil pogoj in sicer uresničitev občinskih projektov izgradnje razglednega stolpa Kristal in nadhoda Sonce.

Območje "starega mizarstva"
Območje “starega mizarstva”

Projekt izgradnje razglednega stolpa Kristal je bil sredi lanskega leta začasno ustavljen. Občina je namreč sledila mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je najprej predvideno lokacijo stare glasbene šole ocenil za neprimerno. Župan Branko Kidrič je kljub številnim pomislekom in nasprotovanju naložbe ves čas iskal nadomestno lokacijo za postavitev najvišje stavbe v državi in jo naposled našel na zapuščenem območju nekdanjega mizarstva. Na vprašanje, ali ni morda s pomočjo zasebnega vlagatelja in njegovega velikega projekta izsilil postavitev stolpa – ta je namreč pogoj za gradnjo glasbene dvorane in pripadajočih objektov – Kidrič odgovarja:

Vrednost projekta nadhoda, ki ga je občina poimenovala Sonce, je ocenjena na približno milijon evrov. Za razgledni stolp naj bi občina zagotovila približno 2,1 milijona evrov. Za odkup 6035 kvadratnih metrov zemljišča, kjer bo stal stolp, bo občina odštela še dodatnih 332 tisoč evrov.

Škrabl predvideva, da bo Evropski orglarski center zaživel v petih letih. Kidrič želi občinska projekta uresničiti v tem mandatu, se pravi v slabih štirih letih.

Tokratne seje se je udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki vse navedene in predstavljene projekte podpira.

LKK, foto: LKK in Občina Rogaška Slatina

Preberite še:
Na svetovni turistični zemljevid z razglednim stolpom Kristal
Stolp Kristal predvidoma čez pet let
Razglednega stolpa zaenkrat ne bo
Bodo orgle omogočile postavitev razglednega stolpa?