Raznolike in kakovostne komedije za veseli marec

11:00

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se je začel že 25. festival Dnevi komedije, edini festival v Sloveniji, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta. Ob koncih tedna – od četrtka do sobote, se bo skupaj predstavilo devet gledališč z devetimi predstavami.

EDOE1549
Selektorica festivala Tatjana Doma, upravnica SLG Celje Tina Kosi in vodja marketinga in odnosov z javnostmi Gregor Potokar (Foto: SHERPA)

Selektorica festivala Dnevi komedije Tatjana Doma je povedala, da je bilo letos prijavljenih manj komedij kot pretekla leta. Eden od vzrokov je, da se gledališča med seboj povezujejo in delajo koprodukcijske predstave, kot drugo pa meni, da se komedije še vedno drži oznaka manjvredne zvrsti v primerjavi z vzvišeno tragedijo. »A komedija ni samo nekritična zabava, komedija lahko pri gledalcih sprošča tudi druga čustva, kot so usmiljenje, sočutje in pomilovanje. Komedija je zrcalo časa, ki ga živimo.«

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Žirija Dnevov komedije bo 19. marca podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki izbere najboljšo predstavo po svoji oceni in vsak večer komedijantko ali komedijanta večera.

Komedije, ki jih bo mogoče videti na celjskem festivalu

Tekmovalni program:
Trio – Gledališče Koper
Divjak – Siti Teater BTC
Tartuffe – SNG Nova Gorica
Čudežna terapija – Mestno gledališče Ljubljansko
Demokracija – SNG Drama Ljubljana
Pašjon – v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper
Nostalgična komedija – SLG Celje
Večno mladi – Drama SNG Maribor

Dodatek za zaključek festivala: Staro za novo – komedija Tina Vodopivca in Borisa Kobala

BARBARA GRADIČ OSET

Deli