Razstava fotografij Edija Einspielerja

14:43

V Zgodovinskem arhivu Celje bodo praznovanje Mednarodnega arhivskega dneva, ki bo 9. junija,  raztegnili na daljše obdobje. Del praznovanja je tudi razstava na Krekovem trgu v Celju, ko je na ogled od danes naprej. Je prva iz serije razstav: Fotograf – trenutek – zgodovina, ki izpostavlja delovanje in pomen fotokronista Edija Einspielerja. 

Edo Einspieler, razstava fotografijNa Krekovem trgu so razstavljene fotografije Edija Einspielerja s skupnim naslovom “V iskanju zdravega duha in telesa”. Edi Einspieler je znan celjski obraz. Zgodovinski arhiv Celje z njim redno sodeluje že več kot deset let. Danes Einspieler deluje v okviru Fotografske agencije Sherpa, ki razkriva družbene dogodke od leta 1992. Na razstavi je predstavljenih naključnih 16 fotografij z različnih področij. Izbor le-teh ni bil enostaven. »Izbrati le nekaj fotografij je bilo izredno težko delo, saj na mesec naredim šestnajst tisoč fotografij. To je res veliko na leto oziroma desetletje. Naključen izbor seveda ni pokazatelj mojega dela, je le kaplja v morje številnih fotografij,« je ob razstavi povedal Edi Einspieler.

Skozi njegov objektiv se je zvrstila zgodovina. »Brez dvoma ga lahko danes označujemo za enega najbolj izpostavljenih fotokronistov Celja in okolice,« so zapisali ob razstavi v Zgodovinskem arhivu Celje. »Najprej fotografsko zabeležim stanje takšno, kot je, če je še čas, iščem sladkorčke. To so trenutki, kompozicije, ki prikazujejo moj način razmišljanja in pogleda na dogodek,« odgovarja znan celjski obraz o načinu dokumentiranega fotografiranja.

Razstava bo na ogled do začetka julija.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli