Rečiška planinska pot v novi (varnejši) podobi

9:30

25 dni in več kot tisoč ur prostovoljnega dela markacistov je bilo potrebnih, da je Rečiška planinska krožna pot, letošnja zmagovalka akcije Naj planinska pot, dobila novo, varnejšo podobo.

35 kilometrov dolga krožna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Markacisti Planinskega društvo Laško, ki skrbijo za naj planinsko pot, so že kmalu po razglasitvi zavihali rokave in se lotili dela.

20 dni samo za transport lesa

»Prvi izziv je bil nakup macesnovega lesa ustreznih dimenzij in kakovosti. Za vgradnjo in dolgotrajno obstojnost poti namreč ni ustrezen vsak les. Slednjega smo iz Logarske doline pripeljali pod pobočje Govškega Brda, nato pa se je že začel najtežji del, to je transport materiala na traso poti, kjer je bilo treba do vrha premagati kar 260 višinskih metrov v dolžini več kot 1,3 km,« je zahtevno delo laških planincev orisal načelnik markacijskega odseka društva Jurij Videc.

Na trasi so vgradili tudi 712 metrov erozijskih zaščit ter 80 stopnic
12 kubičnih metrov lesa so porabili za obnovo letošnje Naj planinske poti. Na trasi so vgradili tudi 712 metrov erozijskih zaščit ter 80 stopnic.

Za prenos lesa so zaradi službenih obveznosti markacistov in zahtevnega terena v povprečju porabili 5 ur dnevno v popoldanskem času oziroma skupaj kar 20 dni, da so ves potreben material pripeljali na pot. »Odseku poti, na katerem je bilo pred tem vgrajeno veliko stopnic in je že bil dodobra načet z erozijo, smo znižali naklon in dodali precej ključev, tako da bo pot odslej tudi prijaznejša in varnejša za vse uporabnike ter hkrati obstojnejša v smislu erozije,« je ureditve na Naj planinski poti opisal Videc.

Prizadevni člani PD Laško
Vsak dan obnove Rečiške planinske poti je bilo v povprečju aktivnih 7 markacistov PD Laško.
Naj planinska pot ponuja številne čudovite razglede
Naj planinska pot ponuja številne čudovite razglede. Rečiška planinska pot obhodi deset vrhov: Govško Brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič.

 

Deli