Rokometaši zvečer za zgodovinski olimpijski polfinale

17:54

Slovenska rokometna reprezentanca se bo ob 22. uri v četrtfinalu olimpijskih iger v Braziliji pomerila z Dansko. Zmaga prinaša boj za medalje in najboljšo uvrstitev naše izbrane vrste doslej na olimpijskih igrah.

skupinska_OI2016
Slovenska rokometna reprezentanca za OI v Rio de Janeiru

Slovenija je na svojih prvih olimpijskih igrah v Sydneyu (2000) že zaigrala v četrtfinalu, a je takrat Rusija zanesljivo zmagala (33:22). Na igrah v Atenah (2004), v letu ko je na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo, se je Slovenija odrezala slabše in osvojila zadnje mesto v svoji skupini in ostala brez zaključnih bojev za najvišje uvrstitve.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Na letošnjem olimpijskem turnirju naša reprezentanca igra odlično, saj je izgubila le eno tekmo, proti tradicionalno neugodnim Nemcem, ki jih na velikih tekmovanjih še nismo premagali. Zato rokometni poznavalci menijo, da ima Slovenija pod vodstvom Veselina Vujovića doslej največ možnosti za uvrstitev v polfinale, kar bi bil srebru z domačega evropskega prvenstva zgodovinski uspeh.

Jedro reprezentance sedanji in nekdanji celjski in velenjski rokometaši

Sicer pa je slovenska izbrana vrsta reprezentanca v malem sedanjih in nekdanjih rokometašev Celja Pivovarne Laško in Gorenja. Iz sedanje ekipe CPL so v Rio de Janeiru Blaž Janc, Vid Poteko, Miha Zarabec in Urban Lesjak, še do tik pred olimpijskimi igrami je bil član CPL tudi Blaž Blagotinšek, ki se je preselil v Veszprem.

V prvi četrtfinalni tekmi je sicer Francija premagalo domačo Brazilijo, ki je nudila močan odpor branilcem olimpijskega naslova, s 34:27.V drugem polfinalu pa je Nemčija premagala Katar s 34:24. Prvi polfinale je tako Nemčija – Francija.

Zmagovalec tekme Slovenija – Danska pa se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem tekme Hrvaška Poljska.

Množična podpora rokometašem

Pred tekmo so rokometašem sporočilo podpore, spodbude in želje za zmago poslali številni uspešni športniki in tudi nosilci olimpijskih kolajn, med drugim Urška Žolnir, Primož Kozmus, Brigita Bukovec, Goran Dragič, ženska rokometna reprezentanca, Peter Vilfan, nogometni reprezentant in nekdanji član Celja Benjamin Verbič in še številni drugi.

Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka iz Londona je tudi spodbudila slovenske rokometaše v boju za polfinale proti Danski na OI v Braziliji..
Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka iz Londona je tudi spodbudila slovenske rokometaše v boju za polfinale proti Danski na OI v Braziliji..

ROBERT GORJANC

Foto: RZS

Deli