Roševi dnevi – spodbuda mladim literatom

13:20

Celje danes gosti srečanje najboljših literarnih ustvarjalcev osmih in devetih razredov slovenskih osnovnih šol, s katerim se zaključujejo že XXIX. Roševi dnevi. Te organizirajo celjska izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti, Osnovna šola Frana Roša Celje ter tamkajšnja osrednja knjižnica ter glasbena šola.
Roševi dnevi so se iz lokalne ravni prelevili na regionalno in kasneje na državno. Na letošnje devetindvajseto srečanje najboljših mladih pesnikov in pisateljev 8. in 9. razredov slovenskih osnovnih šol so šole tokrat prijavile 60 mladih avtorjev iz vse Slovenije. Mladi ljubitelji lepe besede se predstavljajo s 33 proznimi prispevki in z 41 pesmimi. Njihova dela sta pod drobnogled vzela sodobni slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni znanstvenik Peter Svetina ter slovenski pisatelj, publicist, glasbeni kritik in fotograf Andrej Predin. O njunem sodelovanju na Roševih dnevih je Živko Beškovnik iz celjske izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti povedal:

Na delavnicah so mladi govorili o tem, kdo je pisatelj in kaj pomeni to poslanstvo, njihovi mentorji pa o tem, kako in o čem naj pišejo mladi. Prispevki vseh 20 izbranih avorjev so uvrščeni v zbornik, ki nosi naslov Minljivost je največja sila sveta. Svetina in Predin pa sta med sodelujočimi izbrala še pet najboljših, med njimi sta letos tudi dve ustvarjalki iz Celjskega – to sta Mina Brezič iz III. OŠ Celje in Zala Ramšak iz OŠ Frana Roša Celje.   Program Roševih dnevov tudi tokrat sooblikuje razstava osnovnošolskih in srednješolskih literarnih glasil. Ta bo v Osrednji knjižnici Celje na ogled še vse do do sobote, 16. aprila.

TS

Prispevki 20 najboljših avtorjev, ki letos sodelujejo na Roševih dnevih, so objavljeni v zborniku Minljivost je največja sila sveta.