S peticijo do podpore javnosti za dvigalo za invalide

V Pokrajinskem muzeju Celje zahtevajo novo strokovno komisijo ZVKDS, ki bi odločala o dvigalu

15:24

V Pokrajinskem muzeju Celje so predstavili nadaljnje poteze, potem ko so od območnega zavoda za varstvo kulturne dediščine dobili negativno mnenje glede gradnje zunanjega dvigala na vzhodni strani stavbe Stare grofije.  Z dvigalom so v muzeju želeli invalidom in gibalno oviranim osebami omogočiti dostop do obstoječih muzejskih zbirk v Stari grofiji, prav tako pa tudi do nastajajočega razstavišča rimskih fresk, ki so jih našli med obnovo Muzejskega trga. Zahtevajo menjavo strokovne komisije, s peticijo pa so začeli zbirati podpise podpore za dvigalo.

Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje
Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje

“Ko smo v muzeju prebirali odgovor zavoda smo bili dobesedno šokirani. V odgovoru je toliko strokovnih nepravilnosti, da se nam je zdelo smiselno, da na to odreagiramo. Zato smo tudi pozvali glavnega konservatorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani, da naj imenuje novo komisijo, ki bo potem odločila.  Kajti ta celjska se je pokazala izrazito nekompetentna, čeprav gre za malce hude besede, to trdim z vso gotovostjo”, je povedal Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje.

Muzej je predvsem presenetilo stališče ZVKDS, da bi dvigalo okrnilo izvirnost vzhodne stene Stare grofije, ki je že bila obnovljena potem ko jo poškodovala bomba. Prav tako oporekajo stališču zavoda, da bi bila ogrožena vrtna zasnova Savinjskega nabrežja in veduta s pogledom na Marijino cerkev. Vgradnji dvigala znotraj stavbe, kar predlaga zavod, pa v muzeju nasprotujejo, saj bi to ogrozilo stabilnost stavbe.

cof
Stane Rozman pred vzhodno steno Stare grofije, kjer naj bi stalo dvigalo.

V muzeju so glede te problematike pripravljeni sklicati tudi strokovni posvet.

“Na katerem naj bi ob arhitektih sodelovali  tudi uporabniki Stare grofije, starejši, invalidi in da vidimo, kaj si oni mislijo o teh zadevah,” je še povedal Stane Rozman.

V pokrajinskem muzeju danes so predstavili tudi peticijo, s katero so začeli zbirati podpise podpore za predvideno vgradnjo zunanjega dvigala.

ROBERT GORJANC

 

banner-ntrc-martinovanje

Deli