Samosvoj in nebeško skrivnosten Jože Plečnik

15:07

Letos je Plečnikovo leto, saj mineva 145 let od njegovega rojstva in 60 let od njegove smrti. Jože Plečnik, eden največjih slovenskih umetnikov, je s svojimi deli zaznamoval tri prestolnice: Ljubljano, Dunaj in Prago. Z delčkom njegovega bogatega opusa se lahko pohvalimo tudi v Celju in okolici.

AT1Y6032
Ljudska posojilnica v Celju (Foto: SHERPA)

Naročilo za stavbo katoliško posvetne Ljudske posojilnice je Jože Plečnik prejel leta 1927, a ker je bil zelo zaposlen, je izdelavo načrtov zaupal učencu Vinku Lenarčiču, pravi Urška Todosovska-Šmajdek iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje:

Prostori posojilnice so bili organizirani tako, da je bil osrednji del namenjen banki, pritličje trgovinam, nadstropje pa stanovanjem. V objekt so bila umeščena tri stopnišča. Stavba je bila zgrajena leta 1929, do danes pa je doživela že nešteto predelav in obnov. S prvimi adaptacijami je v objekt posegel Anton Suhadolc, ko je načrtoval predelavo gledališča v kinodvorano. Suhadolc je po vojni za potrebe banke pritlične prostore trgovin spremenil v prostor za stranke in izložbene odprtine zazidal v okenske, pravi Urška Todosovska-Šmajdek.

Nadaljnji posegi so bili narejeni v devetdesetih letih v sodelovanju z Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine. V celjski okolici je še nekaj del, ki so povezana s Plečnikom.

_MG_1036
V Rečici pri Laškem stoji cerkev, za katero je načrte izrisal tedanji Plečnikov učenec in asistent Janez Valentinčič, vendar je mojster Plečnik, ki je bil prvotno naprošen za zasnovo cerkve, ves čas budno nadzoroval delo svojega učenca in asistenta. Domačini naj bi Plečnika na gradbišču videli kar trikrat. (Foto: GrupA)

Malokdo ve, da je s celjskim gledališčem, sicer posredno, povezan tudi Plečnik. V Zgornji Rečici pri Laškem stoji cerkev, ki je bila posvečena Antonu Martinu Slomšku in je delo Plečnikovega asistenta Janeza Valentinčiča. V Laškem pred Kulturnim centrom stoji spomenik NOB, ki je leta 1951 nastal v soavtorstvu Jožeta Plečnika in Marjetice Pirkmajer. Prav tako je načrt za spomenik NOB v Radečah izdelal sam mojster Plečnik. Tudi prenovljena rojstna hiša skladateljev Ipavcev v Šentjurju ima nekaj Plečnikovih idej.

BGO

Podrobnejšo reportažo o Plečnikovih delih na Celjskem si preberite v zadnji številki Novega tednika!

Deli