Schwentnerjeva hiša prizorišče novega filma o Cankarju

10:33

11. decembra mineva natančno sto let od smrti Ivana Cankarja. Ob tej priložnosti je Televizija Slovenija posnela igralno-dokumentarni film o njegovem življenju in delu. Nedavno ga je javnosti predstavila v Schwentnerjevi hiši na Vranskem, ki je bila zaradi svoje edinstvene opreme pomembna kulisa filma o tem pomembnem slovenskem pisatelju. Na Televiziji Slovenija bo premierno predvajan nocoj na prvem programu. To je natančno na stoto obletnico njegove smrti.

Scenarist in režiser filma Amir Muratović pravi, da so osrednjo pozornost namenili Cankarjevemu skoraj desetletnemu življenju in delu na Dunaja, ki velja za obdobje, ki je v primerjavi z njegovim otroštvom mnogokrat kar malo zapostavljeno. Filmska pripoved se začne novembra 1899, ko Cankar najame kabinet pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring. Najprej se približa gospodinji, pozneje njeni odraščajoči hčeri Steffi. Pri njih se ustali za skoraj deset let in tam ustvari večino svojih del. Ob obisku brata Karla v Sarajevu je gost nadškofa Josipa Stadlerja. Tam napiše Hlapce in se odloči, da se ne bo vrnil k zaročenki na Dunaj. Naslednja leta živi na ljubljanskem Rožniku, kjer se zapleta s tamkajšnjimi dekleti. »Poskušali smo ga prikazati nekoliko drugačnega od njegove stereotipne podobe, ki se je o njem oblikovala v javnosti. V resnici je bil večni optimist. Bil je pozoren ljubimec, družaben in izjemno inteligenten,« pojasni Muratović, ki ga je pot na Vransko zanesla po vsem po naključju.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

CANKAR_Ivan_in_druzina_Loeffler
Cankar pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring

Za Schwentnerjevo hišo je izvedel na festivalu otroških filmov, kjer so učenci z Vranskega v svoj film vključili tudi nekaj posnetkov te znane vranske hiše, ki je Muratovića zaradi edinstvene avtentične notranje opreme takoj očarala. »S scenografom in z direktorjem fotografije smo si jo odšli pogledat in ugotovili, da se je v njej ustavil čas. Ne le da je ohranjeno vso pohištvo, tudi predmeti v omarah so še vsi. To je to, kar potrebujemo, sem si rekel.« Hiša z vso opremo je bila zato kot nalašč za snemanje prizorov Cankarjevega domovanja na Dunaju.

CANKAR_in_Grohar
Grohar obišče Cankarja

Igrano-dokumentarni film traja uro in pol, od tega je skoraj polovica igranih in animiranih prizorov, preostanek so dokumentarna pojasnila Cankarjevih poznavalcev, ki razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Junaki v filmu – v glavni vlogi je zaigral Rok Vihar – spregovorijo z besedami iz Cankarjeve proze. Muratović še dodaja, da opus Cankarjevih romanov, povesti, črtic, pesmi, esejev, političnih govorov, člankov in pisem ponuja široko polje interpretacij. Film zato odpira vprašanje, kako se je v približno stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju. »Prepričani smo, da smo v tem času o njem izvedeli vse, vendar njegovo delo v resnici le površno poznamo.« Televizija Slovenija bo film premierno predvajala 11. decembra na prvem programu. To je natančno na stoto obletnico njegove smrti.

ŠPELA OŽIR

Deli