Sejmarji bijejo plat zvona

14:14

Celjski sejem je pozval vlado, naj čim prej sprejme dodatne ukrepe za ohranitev sejemske dejavnosti v Sloveniji. Organizatorji sejmov so bili ob razglasitvi epidemije med prvimi, ki so morali ustaviti delo, in vse kaže, da bodo zadnji, ki bodo lahko spet začeli poslovati. To naj bi se po nekaterih napovedih zgodilo šele v začetku prihodnjega leta. Škoda bo ogromna, zaradi odpovedi dogodkov so se podjetja, ki se ukvarjajo s sejemsko dejavnostjo, in tudi tista, ki so z njo povezana ali od nje odvisna, znašla tik pred propadom, opozarjajo Celjani. Letos pričakujejo najmanj 80-odstotni upad prihodkov.

Družbi Celjski sejem je letos uspelo pripraviti le sejem Agritech, vse ostale sejemske dogodke je morala odpovedati. Zamrla je tudi kongresna dejavnost, prav tako tudi ni prireditev, ki ji prinašajo pomemben del prihodkov. »Trenutno nimamo še nobenih uradnih informacij, ali bodo jeseni sejmi in druge večje prireditve sploh že dovoljeni. Neuradno je mogoče slišati, da naj bi se to zgodilo šele 1. januarja prihodnje leto, kar pomeni, da bi morali prvič v 52 letih odpovedati Mos,« opozarja Robert Otorepec, izvrši direktor Celjskega sejma. V družbi bi sicer Mos, ki bi moral biti septembra, še lahko pripravili, vendar bi morali najkasneje do konca maja vedeti, ali bodo takrat sejmi že dovoljeni. Če jasnih informacij do takrat ne bodo dobili, jim bo za pripravo Mosa zmanjkalo časa. Ob tem Robert Otorepec še opozarja, da prepoved organiziranja sejmov ne bo prizadela le njih, ampak tudi mnoga druga podjetja, ki na njihovih sejmih razstavljajo in sklepajo nove posle ali so kot podizvajalci pri pripravah od teh sejmov odvisna.

Ne samo da je družba Celjski sejem ostala brez prihodkov, zaradi ogromne infrastrukture, v katero je v zadnjih letih vložila 10 milijonov evrov, ima zelo velike stroške. Plačevati mora nadomestilo za stavbno zemljišče, zavarovanja, stroške vodovoda in kanalizacije, priključnih moči za ogrevanje in električno energijo … Država jim sicer pomaga s plačevanjem stroškov dela za zaposlene, ki so že dva meseca na čakanju, vendar je to premalo, opozarjajo v Celjskem sejmu. Zato od države pričakujejo še več pomoči.

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

JANJA INTIHAR, foto: SHERPAMOS2019 014

Deli