Šentjurski likovniki z razstavo pospremili svojih 20 let

5:00

Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur ima za seboj barvitih 20 let delovanja. Na jubilej so člani opozorili z razstavo, ki so jo sinoči odprli v Galeriji Zgornji trg. Ljubiteljskim likovnikom načrtov ne manjka. Poleg tega, da želijo izpopolniti svoje ustvarjanje ter razstavljati svoja dela, bi radi v tem letu vnovič izpeljati slikarsko kolonijo z naslovom Ipavčeva paleta. 

O prvi razstavi Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur je poročal prav Novi tednik, pod besedilo se je podpisal tedanji sodelavec medijske hiše Tone Vrabl. Sedaj, ko sta za likovniki že dve ustvarjalni desetletji, so spomini na prva leta še posebej lepi. “Vsi smo bili zagnani za to vrsto umetnosti. Izkušenj sicer nismo imeli. Kot mentor nam je pomagal Ivo Brodej. V učilnici, ki jo je uporabljal v Osnovni šoli Franja Malgaja, smo ustvarjali tudi mi,” se spominja predsednik društva Dragan Podovac.

13 članov društva se danes posveča predvsem realističnemu slikarstvu, pri tem jih kot mentor še vedno usmerja Brodej. Člani so doslej sodelovali na več kot 260 skupinskih razstavah. Marsikateri od njih je pripravil tudi kašno samostojno razstavo. S svojimi deli vedno promovirajo tudi občino, od koder prihajajo, poudarja podpredsednik društva Martin Čater. “Smo ambasadorji naše občine. O našem delu se sliši daleč naokoli, tudi čez mejo. Veliko sodelujemo s hrvaškimi društvi. Za nas ni preprek, žic in meja, znamo se družiti in poveseliti.”

In tudi načrtov jim ne manjka. Že septembra jih čaka izvedba druge likovne kolonije, ki nosi naslov Ipavčeva paleta, saj je posvečena šentjurskemu slikarju Jožiju Ipavcu. Udeležilo se je bo okoli 35 ustvarjalcev, ki bodo ustvarjali na temo Franja Malgaja. Ker mineva sto let od smrti tega borca za severno mejo, v Občini Šentjur namreč obeležujejo Malgajevo leto.

TS

cof
Od leve: Podpredsednik Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur Martin Čater in predsednik društva Dragan Podovac.

banner-ntrc-martinovanje