Skrivnostna Afrika na diapozitivih in v knjigi

8:45

Na Velenjskem gradu so predstavili knjigo Afrika 1931 – Foitovi in Baumovi zapisi na steklu, ki je nastala na podlagi razstave s podobnim naslovom. 

diapozitivi na steklu

Konec lanskega leta so v Muzeju Velenje izdali knjigo, ki govori o češkem kiparju in raziskovalcu Františku Foitu ter o njegovem prvem raziskovalnem potovanju po Afriki leta 1931. Na svojo prvo afriško ekspedicijo se je František Foit podal z biologom Jiřijem Baumom. Knjiga je nadaljevanje razstave, pravi avtor in urednik knjige, višji kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič.

Foit in Bauman sta se na pot odpravila leta 1931 iz avtomoto kluba v Pragi. Pot sta nadaljevala do Trsta, kjer sta avto naložila na ladjo in nato odplula do Egipta. Prepotovala sta celo Afriko od severa do juga, naredila sta 24 tisoč kilometrov in posnela 6000 fotografij. Kako je češki razpisovalec povezan s Slovenijo, pojasnjuje Blaž Verbič.

Razstava z naslovom Afirška zbirka je stalna razstava v Muzeju Velenje, medtem ko je razstava Afrika 1931 občasna razstava, ki potuje po različnih muzejih po Sloveniji.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli