Slovenec na leto popije 92 litrov piva

6:15

Prvi petek v avgustu se kot svetovni dan piva praznuje od leta 2007. To je dan, ki je posvečen ljubiteljem piva, vsem ustvarjalcem piva ter lastnikom pivnic in drugih lokalov. Ta nizko alkoholna pijača je precej priljubljena tudi med Slovenci.

davLeta 2017 je po podatkih, ki jih je predstavil statistični urad, vsak prebivalec Slovenije starejši od 15 let popil 92 litrov piva. Po besedah Martina Bajželja iz statističnega urada se letno popita količina piva v zadnjih letih kaj dosti ne spreminja.

Se je pa v zadnjih letih močno povečalo število podjetij, ki se ukvarjajo s pridelavo piva. Tako je bilo v Sloveniji do začetka letošnjega leta registriranih 10 pivovarn, od tega kar 97 majhnih, kjer letno proizvedejo do 20 tisoč hektolitrov piva. Slovenija je lani več piva izvozila kot uvozila. Trgovanje pa je najbolj intenzivno v poletnih mesecih.

Še podatek o ceni. V gostinskih lokalih pri nas so ljubitelji piva lani za pol litra svetlega domačega piva odšteli povprečno 2,79 evra. V trgovini je bilo treba za enako za enako količino slovenskega svetlega piva odšteti 90 centov.

Največ piva, po podatkih združenja evrospkih pivovarjev popijejo Čehi, 135 litrov piva na leto, podatek velja za populacijo, starejšo od 15 let. Sledijo jim Avstrijci s 105 litri, Nemci s 101 litrom in Poljaki s 97 litri popitega piva na leto.

LKK, foto: arhiv NT