Slovenija na področju pomoči osebam z avtizmom še vedno ni storila dovolj

13:51

Stari grad Celje bo danes zvečer obarvan v modro. Celje se bo s takšno gesto pridružilo tradicionalnemu dogodku, s katerim želi Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije osveščati družbo o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic. 2. april je namreč svetovni dan osveščanja o avtizmu.

Avtizem je razvojno-nevrološka motnja, ki se kaže kot kakovostno spremenjeno vedenje na področju socialnih stikov, verbalne in neverbalne komunikacije ter imaginacije.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Novejše raziskave nakazujejo, da na razvoj avtizma vpliva kombinacija genetskih, imunskih, presnovnih in okoljskih dejavnikov. Toda znanstveniki še vedno raziskujejo vzroke za nastanek avtizma.

dyslexia-3014152_1280

Številni starši so primorani pustiti službo, ker ne najdejo ustreznega varstva za otroke z avtizmom, nekateri se odločijo celo za šolanje na domu, nekateri pa se šolajo na domu, ker jih šole odklanjajo, kar govori o kršenju človekovih pravic do enakopravnega šolanja. Slovenija tega področja še nima urejenega. 

V Zvezi nevladnih organizacij za avtizem opozarjajo, da bi morala država na vseh ravneh začeti sprejemati ukrepe, ki bodo v pomoč tako osebam z avtizmom, kot njihovim družinam, s ciljem, da se osebe z avtizmom lahko finančno in čustveno osamosvojijo.

Stari grad Celje
Stari grad bo danes obarvan v modro. Foto: MOC

V Sloveniji niti ni baze, iz katere bi bilo razvidno, koliko je pri nas oseb z avtizmom. Glede na svetovne kazalnike, naj bi že leta 2025 imel avtizem že vsak drugi fantek in vsaka deseta deklica.

Več o avtizmuTUKAJ

V zvezi dodajajo tudi, da otroci s to motnjo in posledično njihovi starši ostajajo pogosto nerazumljeni pri iskanju pomoči. Osebe z avtizmom potrebujejo sistemske rešitve na področjih izobraževanja, sociale in zdravstva, teh pa je še vedno zaskrbljujoče premalo, dodajajo v zvezi. Omenjajo še, da določene terapije v javnem zdravstvu in šolstvu niso dostopne vsem osebam z avtizmom, pogosto so dostopne le samoplačniško, kar pomeni veliko finančno obremenitev. V povprečju družina otroka s takšno motnjo na leto porabi od 1.500 evrov pa do več deset tisoč evrov za vse samoplačniške storitve in terapije.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli