Slovenščina je za inteligentne osebe

0:20
Sekstakord (foto: GrupA)
Tradicija šentjurskih proslav ob kulturnem prazniku je, da se kot izvajalci predstavijo kulturna društva in skupine, ki pomembno krojijo kulturni prostor. Tokrat so program pripravili fantje skupine Sekstakord.

Osrednjo šentjursko občinsko proslavo, ki so jo pripravili Občina Šentjur, šentjurska izpostava sklada za kulturo in Zveza kulturnih društev, so naslovili Prešeren dan, saj menijo, da je kulturni dan priložnost za radostno praznovanje. Te rdeče niti so se držali fantje skupine Sekstakord, ki so bili radostni v kulturnem programu, kot tudi slavnostni govornik dr. Ludvik Karničar, tisti zaveden Slovenec, ki je poskrbel, da je na graškem pokopališču ponovno postavljeno spominsko obeležje znamenitemu Šentjurčanu dr. Benjaminu Ipavcu. 

“Kulturniki morajo biti prešerni, saj jih druži stremljenje k lepoti in lepota ni nič drugega kot ena sama radost,” je v uvodnem pozdravu nagovorila vodja šentjurske izpostave sklada za kulturo Anita Koleša. Zelo prešerno navdahnjen je bil slavnostni govornik dr. Ludvik Karničar, ugleden dolgoletni profesor na graški univerzi in izvrsten znanstvenik.

Kot zaveden Slovenec je Karničar v svojem govoru večkrat poudaril, kako pomembno je ohranjanje slovenskega jezika, saj je le-ta ob kulturi in narodu tretji steber slovenske identitete. Žal pa globalizacija v slovenski prostor in jezik vztrajno prinaša angleščino.

Ludvik Karničar (GrupA)
Dr. Ludvik Karničar: “Slovenščina je tako zahtevna, da se je kakšen tujec ne more kar tako mimogrede naučiti. Preden se bo ta naučil nedolžne sklanjatve, bo Drava tekla v Severno morje.”

Slovenščino je tako po njegovih besedah Bog ustvaril le za inteligentne možgane. Zelo dobro je možgane natreniral France Prešeren, ki je napisal slovenske pesniške presežke. Nekaj njegove poezije so v svoj nastop vključili fantje skupine Sekstakord, pevci, glasbeniki in avtorji skladb s Planine pri Sevnici, ki so pripravili letošnji program.

Kot vsako leto je JSKD tudi letos podelil priznanja posameznikom in skupinam, ki so se lansko leto uvrstili in sodelovali na izbornih srečanjih in tekmovanjih.

BGO
Foto: GrupA

banner-ntrc-martinovanje

Deli