Slovenski narod je postal napreden tudi zaradi knjig

5:08

V Muzeju novejše zgodovine Celje nocoj pogovorni večer z naslovom Rastoča knjiga in vrednote odličnosti. Rastoča knjiga, gibanje, ki je nastalo na pobudo slovenskih akademikov in državnega sveta, skuša povezovati vseh dva milijona Slovencev. Glavni cilj gibanja je poudariti pomen knjige, znanja in odličnosti slovenskega naroda.

rastoča knjiga SHERPA
Vsako leto na OŠ Lava izdajo rastočo knjigo na določeno tematiko. Konec preteklega leta so oblikovali knjigo Radost sobivanja, s pomočjo katere otroke učijo, kako biti. Kot pravi Marijana Kolenko, če vemo kdo smo, potem lažje bivamo z drugimi. (Foto: SHERPA)

Ustanovitelji gibanja Rastoča knjiga so želeli, da bi Slovenci ostali prepoznavni po nečem drugačnem, ne glede na našo majhnost. Knjiga ima simbolni pomen, kot sinonim za odličnost, za nenehno rast , za krepitev znanja, raziskovanja in branja, vse kar dela ljudi in narod napreden. Ena izmed slovenskih šol, ki je vključena v projekt je Osnovna šola Lava, ki je postala del gibanja pred štirimi leti. Gibanje je po besedah ravnateljice OŠ Lava Marjane Kolenko postalo njihov zaščitni znak, s katerim želijo sistematično razvijati zavedanje, kako biti dober človek in dober sodržavljan.

Na današnjem pogovornem večeru bodo Kolenkova gostila odlična sogovornika dr. Janeza Gabrijelčiča – idejnega očeta in ustanovitelja Rastoče knjige ter dr. Karla Gržana – patra, filozofa, pisatelja.

Deli