So ljudje dobro osveščeni o cepljenju?

13:22

Ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja so tudi v celjski območni enoti Nacionalnega inštituta RS za javno zdravje opozorili na dokazano koristnost cepljenja. V zadnjih desetletjih je bilo s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerim koli drugim javnozdravstvenim ukrepom. Odzivnost na obvezna cepljenja v celjski regiji je po epidemiološki oceni dobra in je nad državnim povprečjem.

Precepljenost proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi je na Celjskem 96-odstotna, proti ošpicam, mumpsu in rdečkam 95-odstotna, proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu 60-odstotna in proti pnevmokoknim okužbam 62-odstotna.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

cepljenje1

»Ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja in tudi sicer želimo spodbuditi zavedanje o pomenu cepljenja za naše zdravje. Za zdaj delež cepljenih omogoča solidno varnost pred nalezljivimi boleznimi. Vsekakor pa bi se ob padcu precepljenosti pojavilo tveganje za ponovno pojavljanje in razširjanje nalezljivih bolezni. Na dobrobit cepljenja nas opozarjajo nepričakovane epidemije nalezljivih bolezni, v zadnjem času izbruhi ošpic. Zaradi velike mobilnosti, ki je danes prisotna, in nagle rasti odpornosti mikrobov proti antibiotikom se bomo v prihodnosti vse težje zoperstavljali nevarnim okužbam,« poudarja prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije in predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Ko vidim posledice bolezni, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem, si želim, da bi se čas obrnil nazaj in cepljenje za tega človeka ne bi bila izgubljena priložnost,« še poudarja Trop Skaza.

V celjski epidemiološki ambulanti NIJZ opažajo, da je informiranost o možnostih cepljenja marsikdaj pomanjkljiva. Tudi zato so letošnjo zimo skušali ponuditi več tehtnih informacij o možnostih cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, ki ni priporočljivo samo za otroke, ampak tudi za odrasle, kronične bolnike ter starejše od 65 let. Številni odrasli ne poznajo razlogov in prednosti za tovrstno cepljenje.

SŠol

Foto: Pixabay

Deli