Sodobna točka zdravljenja in izobraževanja

14:45

Oddelek za intenzivno interno medicino Splošne bolnišnice Celje praznuje letos 40 let delovanja. V tem času je oddelek postal sodobna točka ne le pri zdravljenju najtežje bolnih ljudi, ampak tudi pri izobraževanju zaposlenih in zdravstvenega osebja iz drugih bolnišnic.

Gre za oddelek, kjer se zaradi teže bolezni pacientov prepletajo visoko strokovno znanje ter tehnologija s stiskami pacientov in njihovih svojcev ter dilemami, ki jih moderna medicina postavlja zdravnikom in sestram. Letno na oddelku na 11 bolniških posteljah obravnavajo od 400 do 450 bolnikov, njihova povprečna ležalna doba je 6 dni, stopnja umrljivosti bolnikov pa je okrog 20-odstotna.

DSC_0456_m

Ker na oddelku zdravijo in negujejo najtežje bolne ljudi, se vsak dan srečujejo s tragedijami.

Predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino prof. dr. Matej Podbregar, dr. med.:

Med zdravniki je danes na oddelku mnogo mladih, ki se ves čas dodatno izobražujejo, hkrati oddelek velja za točko, kjer se lahko izobražujejo tudi zdravniki od drugod. Tudi negovalno osebje je usposobljeno na visoki ravni.

DSC_0447_m

Prim. dr. Gorazd Voga, dr. med., specialist interne medicine in intenzivne medicine, ki je bil vrsto let do letos predstojnik oddelka.

Zdravstveno osebje pri delu uporablja sodobne metode diagnostike in zdravljenja. Poleg obeh kliničnih centrov Sloveniji so v Celju edini, kjer lahko bolnikom vstavijo tudi aortno črpalko.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar.

Na oddelku dela sedem zdravnikov in 26 medicinskih sester.

V bolnišnici bodo obletnico obeležili z jutrišnjim strokovnim srečanjem ter nato še s slovesnostjo v celjskem Narodnem domu ob 18. uri.

SŠol

Foto: SBC

Deli