Sonce bo vzšlo pod Kristalom

Milijonske naložbe za večjo turistično prepoznavnost kraja

10:46

V enajstmilijonskem proračunu bo občina za naložbe namenila 42 odstotkov sredstev. 4,5 milijona evrov bo v tem letu med drugim prineslo »skate park« v športnem centru, vodovod pri Sv. Florjanu, obnovo dodatnega odseka ceste za Grand hotelom Rogaška, energetsko obnovo dvorane Balinček in prizidek k športni dvorani. V srednjeročnem načrtu najbolj odmevata gradnji nadhoda Sonce in razglednega stolpa Kristal.
Občina bo več kot 760 tisoč evrov namenila za nakup zemljišč in ureditev prostorskih načrtov. V prostorih nad novo lekarno bi v občini v prihodnje radi uredili še dve ambulanti pediatrije, v Ratanski vasi naj bi zrasla industrijska cona. Med pomembnejšimi večletnimi projekti so tudi gradnje večstanovanjske stavbe v Spodnji Kostrivnici, daljinskih kolesarskih povezav med Tekačevim in Podplatom ter med Zg. Gabernikom in Lovnikom, telovadnice pri šoli na Sv. Florjanu …
Mestno veduto bo v prihodnjih letih bistveno zaznamoval 140 metrov dolg nadhod Sonce čez Celjsko cesto in železnico. Ta bo povezoval turistično središče kraja in pobočje Tržaškega hriba. Nadhod naj bi bil vsidran prav ob degradiranem območju starega mizarstva. Tam naj bi v prihodnje stal orglarski center Antona Škrabla. O naložbi, ki naj bi v celotnem obsegu znašala kar 400 milijonov evrov, v občini kaj več od izražene namere nimajo. So pa zato toliko bolj odločeni, da bo prav tako na tem območju v naslednjih štirih letih stal razgledni stolp Kristal. Konkretnih dogovorov še ni, a župan Branko Kidrič pravi, da je resnih načrtov, da zasebno gospodarstvo v ta projekt vloži svoj delež, veliko. Stolp in nadhod sta ocenjena na 3,1 milijona evrov. Dobršen del milijonske vrednosti za gradnjo nadhoda si Slatinčani obetajo z razpisa Eko sklada. Župan Kidrič je sicer odločen, da bo te projekte občina v nasprotnem primeru izpeljala tudi sama. Z nadhodom bi namreč turistično območje razširila v gozdnato območje, kjer bi uredili sprehajalne poti. Med možnostmi sta tudi parkirišče za avtodome oziroma parkirišče za izposojo koles. Med tako rekoč končane projekte občina uvršča gradnjo naravovarstvenega centra Sotla. »Slatinčani bomo vodo v Vonarskem jezeru pričakali pripravljeni,« je pričakovanja ob prihodnji ojezeritvi območja med Rogaško Slatino in Podčetrtkom povzel Kidrič. Čezmejni projekt, ki je ocenjen na 1,2 milijona evrov, je namreč sofinanciran z evropskimi sredstvi. Zgrajen bo prihodnje leto.

StO

Priloga 5 nadhod - vizualizacijaNadhod Socne bo širok poltretji meter in dol 140 metrov. Zasnoval ga je dr. Viktor Markelj iz podjetja Ponting.

banner-ntrc-martinovanje