Specialni olimpijci na regijskih igrah v Žalcu

13:13

II. OŠ Žalec to soboto gosti 25. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije. V atletiki in posameznih košarkaških veščinah se bodo pomerili športniki iz celjsko-koroške regije. Organizatorji pričakujejo okoli 250 udeležencev, mladostnikov in odraslih z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Po končanem tekmovanju se bodo udeleženci sprostili in zaplesali v ritmu skupine Zaka pa ne.

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.«

Napobudo družine Kennedy je bil leta 1963 v Združenih državah Amerike organiziran prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Danes je v svetovno gibanje specialne olimpijade vključenih že prek 200 programov iz150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Program specialne olimpijade ni namenjen le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Večina držav, ki so danes članice svetovne družine specialne olimpijade, je razvila svoj sistem treningov, lokalnih, regijskih in državnih tekmovanj. Udeležba na svetovnih igrah je vrh celovite dejavnosti. Športni rezultat ne predstavlja edine vrednote, ampak specialno olimpijado označuje kot način življenja, vadbe in socializacije. S tem dolgoročnost projekta zagotavlja celoletno vadbo in šport kot pomembno sestavino kakovosti življenja.

 

Slovenija v gibanju specialne olimpijade sodeluje že od leta 1990. Še v okviru takratne Jugoslavije je slovenska ekipa leta 1990 sodelovala na evropskih igrah na Škotskem, leto dni kasneje pa prvič poletela čez lužo in se priključila tekmovalcem na svetovnih poletnih igrah v Minneapolisu. Od tega leta se Slovenci redno udeležujejo svetovnih iger, največjega športnega dogodka specialnih olimpijcev.

 

LKK, foto: arhiv NT (GrupA)

Deli