Spomenik na Svetini redko obeležje ruske navzočnosti med vojnama na Celjskem

14:40

Spominska slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki se je je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, je minuli konec tedna pritegnila veliko zanimanje, ne le domače, marveč tudi tuje javnosti. Nas pa je ob tem zanimalo, ali imamo tudi na Celjskem kakšen spomenik, ki je posvečen navzočnosti ruskih vojakov na naših tleh v času prve in druge svetovne vojne. V Sloveniji je takšnih spomenikov približno 65, na Celjskem pa jih skorajda ni.

Grob neznanega vojaka Rdeče armade na Svetini.
Grob neznanega vojaka Rdeče armade na Svetini.

Enega pa smo le odkrili, in sicer gre za spomenik neznanega junaka Rdeče armade na Svetini, ki je padel 25. marca leta 1945, torej tik pred koncem druge svetovne vojne. Za spomenik skrbi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Štore in Celje, ob spomeniku neznanemu ruskemu vojaku na Svetini vsako leto pripravijo slovesnosti, ob dnevu zmage 9. maja in dnevu mrtvih. Dogodka se udeležijo tudi visoki predstavniki ruskega veleposlaništva, ki je tudi prispevalo nekaj denarja za ureditev spomenika.

Ruski predsednik Putin se je v govoru pri Ruski kapelici toplo zahvalil Sloveniji za skrb in ohranjanje tega spomenika na ruske vojake iz prve svetovne vojne. Da je ta zahvala res iskrena, potrjuje tudi Srečko Križanec, nekdanji predsednik zveze borcev, danes pa predsednik združenja veteranov vojne za Slovenijo in častnikov Občine Štore.

Srečko Križanec je še dodal, da je podoben spomenik tudi na Resevni, kot nam je povedal dr. Tonček Kregar, direktor celjskega muzeja novejše zgodovine, pa podobnega pomnika udeležbi ruskih vojakov v prvi svetovni vojni na Celjskem nimamo.

ROBERT GORJANC

Foto: ZZB Štore

Deli