Spomenik slovenski literaturi

13:41

Slovenska literarna umetnost je bogatejša za novo pregledno, obsežno monografijo. Založnik Fit Media je v Narodnem domu predstavil monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991-2016), ki je prvi sistematičen in dokumentarno celovit pregled po sodobni slovenski literaturi in literarnih nagradah v samostojni Sloveniji.

Fotomonografija Tihomirja Pinterja - 30.3.2017 poslana na NT
Na predstavitvi monografije (Foto: SHERPA)

Monografija Portreti sodobne slovenske literature ponuja na 324 straneh opis 143 literatk in literatov, ki so v času samostojne Slovenije dobili eno izmed 14 literarnih nagrad. Pri izboru nagrad je založnik upošteval tradicijo, različnost podeljevalcev in ekonomiko. Vsak nagrajenec je predstavljen z biobiblikografskimi podatki ter citati iz intervjujev, na drugi strani pa je njegova fotografija, ki jo je naredil Tihomir Pinter. Da je založnik prestižne monografije ravno Fit Media niti ni naključje, saj je pobudnik in organizator Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, pravi  urednik monografije Jože Volfand.

V ekipi, ki je pripravila zapise o nagrajencih je sodelovalo 15 avtoric in avtorjev. Včerajšnjo predstavitev knjige in razmišljanje sourednika Petra Kolška o knjigi v sodobnem času je poslušalo precej v knjigi predstavljenih nagrajencev. Za eno najpomembnejših ustvarjalk sodobne mladinske književnosti Bino Štampe Žmavc je izid takšne knjige praznik.

Založnik kot tudi literati upajo, da se bodo za nakup monografije odločilo veliko ljudi ter predvsem šolske knjižnice, saj je obsežna monografija obvezna šolska literatura.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli