Spomin na Kajuha

14:34

Dopoldan je bila pred I. gimnazijo v Celju tradicionalna prireditev v spomin na Karla Destovnika Kajuha in 72. letnico prihoda XIV. Divizije na Štajersko.

Proslave v spomin na Kajuha pred I. gimnazijo v Celju se je udeležilo lepo število obiskovalcev.
Proslave v spomin na Kajuha pred I. gimnazijo v Celju se je udeležilo lepo število obiskovalcev.

Prireditev so pripravili Združenje borcev in Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Celje, Mestna četrt Karel Destovnik Kajuh Celje ter I. gimnazija Celje, katere dijaki so oblikovali kulturni program ob sodelovanju Mešanega pevskega zbora društva upokojencev Celje. S prireditvijo ohranjajo spomin na pesnika, domoljuba, borca XIV. Divizije in nekdanjega dijaka I. gimnazije, ki je pri komaj 21-tih letih padel v boju malo pred osvoboditvijo.

»Kajuh je še vedno vzor za vse generacije, kako se lahko z besedo, zlasti pa z zgledom, dejanji lahko postavimo za domovinsko pravico, domoljubje, vse tisto, kar nam največ pomeni, to pa je svoboda«, je povedal Marjan Petan, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Celje.

»Kajuh je naš, to vedno znova poudarjamo, naš nekdanji dijak, človek, s katerim se vedno poistovetimo. Ne samo starejši, predvsem mladi, ki našo šolo še vedno slengovsko imenujejo Kajuh. To me še posebej veseli, saj ohranja njegovo delo in duha«, pa je razmišljal Tone Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije Celje.

ROBERT GORJANC

Foto: GrupA

banner-ntrc-martinovanje