Spomini na Rogatec

8:00

ROGATEC – Društvo prijateljev Rogatca, ki letos praznuje 15 let delovanja, se v teh dneh pripravlja na izdajo knjige, ki bo osvetlila spomin na družbene razmere in podobo kraja v preteklosti.
Društvo, ki ima okoli 170 članov, 25 jih je iz Rogatca, ostali pa imajo tam korenine, a so se iz te občine razselili po vsej Sloveniji, bo vse do 15. maja zbiralo zapise o preteklosti kraja. Sicer je doslej na naslov društva prispelo 12 zapisov. Njihovi vsebini pa je po besedah tajnika društva Antona Dirnbeka skupno:

Kljub temu, da so bili časi težki, avtorji zapisov svoje mladosti, ki so jo preživeli v Rogatcu ne objokujejo, ampak se teh časov spominjajo z nostalgijo. Kot še dodaja Dirnbek, prispevki med drugim govorijo o tesni povezanosti omenjenega kraja s sosednjo Hrvaško. Izid knjige je predviden za prvo soboto v oktobru. Predstavitev knjige z branjem nekaterih prispevkov načrtujejo tudi ob občinskem prazniku Rogatca, v začetku septembra.


TINA STRMČNIK
Foto: GrupA in SHERPA

Morda se bo v knjigi spominov o Rogatcu znašel tudi kakšen prispevek o tem, kakšno je bilo življenje na vasi. Te drobce preteklosti sicer v tej obmejni občini prikažejo tudi na prireditvi Likof na taberhi.

Anton Dirnbek je dejal, da nekateri prispevki govorijo tudi o povezanosti Rogatca s sosednjo Hrvaško. Vezi so se pred časom znova okrepile tudi po zaslugi železniške povezave med Rogatcem in Džurmancem.