Stara onesnaženja vplivajo zlasti na podtalnico

8:17

Okoljski skrbni pregled Cinkarne Celje je pred časom pokazal, da so na območju sedanje proizvodnje in na odlagališčih Bukovžlak in Za travnikom vgrajeni odpadki preteklih dejavnosti.

Uprava je zato julija lani z nemškim podjetjem CDM Smith podpisala pogodbo za izvajanje projekta sanacije teh starih bremen, kar je bilo tudi pričakovano glede na predvidne postopke prodaje cinkarne. Ker pa bodo postopki raziskav in sanacije dolgotrajni, je včeraj podjetje predstavilo vmesne ugotovitve.

Prva faza se je končala marca letos in nemško podjetje je na osnovi nekaterih v preteklosti opravljenih analiz in novih vzorčenj tal in podtalnice izdelalo oceno tveganja za zdravje ljudi in okolje, in sicer na območju cinkarnine proizvodnje in dveh odlagališč.

Odpadki iz preteklih dejavnosti cinkarne so vgrajeni tako na območju sedanje proizvodnje kot odlagališč Bukovžlak in Za travnikom (na sliki). Foto: Sherpa Odpadki iz preteklih dejavnosti cinkarne so vgrajeni tako na območju sedanje proizvodnje kot odlagališč Bukovžlak in Za travnikom (na sliki). Foto: Sherpa

Rezultati, ki so jih včeraj javno predstavili, govorijo, da tla na človeka in rastline ne vplivajo negativno, da pa so problem težke kovine iz tal, ki ogrožajo podtalnico. Ker so bile te raziskave narejene le za območja cinkarnine proizvodnje, bi bilo seveda zanimivo vedeti, kaj je na drugi strani ograje. V cinkarni pravijo, da bodo preiskave nadaljevali tudi izven meja svojega podjetja in te bodo pokazalo, kakšen je dejanski vpliv starih bremen na okolje in kaj bi bilo treba ukreniti za sanacijo starih bremen.
TC

banner-ntrc-martinovanje

Deli