Stike s prijatelji na Češkem krepijo

14:45

Delegacija iz občine Vojnik je konec tedna obiskala občino Češka Skalice, s katero sodelovanje vse bolj poglablja. Do sodelovanja s Čehi je prišlo pred nekaj leti po zaslugi likovnika ter zbiralca Jožeta Žlausa, ki ima bogato zbirko o češki književnici Boženi Nemcovi. Življenjska pot svetovno znane pisateljice je tesno povezana z mestom Česka Skalice, kjer je med drugim njen muzej. Zaradi poglabljanja stikov je Vojnik lani obiskal župan Martin Stanek, pretekli konec tedna pa je bil v Česka Skalicah na uradnem obisku vojniški župan Branko Petre. Občini namreč želita dosedanje stike še poglobiti.

V delegaciji so bili župan, predsednica Krajevne skupnosti Vojnik Lidija Eler-Jazbinšek ter Jože Žlaus. O možnostih sodelovanja župan Branko Petre:

Obstajajo tudi druge možnosti sodelovanja:

Obisk je bil tudi v znamenju cvetja:

Delegacija občine Vojnik je spotoma obiskala tudi nekdanjega češkega veleposlanika v Sloveniji Petra Voznico. Ta je med delom v Sloveniji precej sodeloval z občino Vojnik ter jo je večkrat tudi obiskal.

BJ

Foto: arhiv JŽ

vojnik cehi nemcova
Vojniško in češko občino je povezala svetovno znana češka književnica Božena Nemcova. Na fotografiji so predstavniki obeh občin pred njenim kipom.

banner-ntrc-martinovanje

Deli