Varuhinja v Celju poslušala stiske ljudi zaradi težav pri pravni pomoči

9:44

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes znova poslovala v Mestni občini Celje. Za pogovor z njo se je prijavilo 26 občanov, ki menijo, da so jim bile kršene pravice in da jim varuhinja lahko pomaga.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer z namestnikoma v Celju po pogovorih z občani.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer z namestnikoma v Celju po pogovorih z občani.

Kot je že običaj, se je varuhinja najprej srečala z vodstvom Mestne občine Celje, pri čemer se je seznanila, da je v občini še vedno visoka, 15 odstotna brezposelnost, da zaradi nižanja povprečnine občina vedno težje zagotavlja socialne transferje in da je bil odziv na odpis dolgov v občini precej skromen.

Vlasta Nussdorfer je povedala, da gre za zelo različne osebne zgodbe, ki pa imajo tudi kakšen skupni imenovalec. Kot je na primer stiska ljudi, ki ne vedo kako bi se sami znašli na poti do pravice in kako dobiti odvetnika, ki jim bo pri tem pomagal in da bo seveda brezplačen, ker denarja nimajo.

Prisluhnite izjavi Vlaste Nussdorfer:

 

Kot je še povedala varuhinja, so ji ljudje pripovedovali tudi o tem, da si mnogi zatiskajo oči pred nasiljem, ki je v veliki meri navzoče, a se je treba pri prijavi nasilja izpostaviti z imenom in priimkom, če pa je prijava anonimna, pa je ne jemljejo resno. Pomočnika varuhinje sta po pogovorih povedala, da sta slišala predvsem zgodbe o dolgotrajnih sodnih postopkih in socialnih stiskah. Varuhinjo je sicer najbolj prizadela izpoved sogovornika, ki je domnevno po svoji krivdi izgubil vse premoženje. Prisluhnite avdio izjavi Vlaste Nussdorfer o tem: 

 

Varuhinja se je sicer danes srečala tudi s predstavniki združene civilne iniciative, ki nasprotujejo trasi hitre ceste od Šentruperta do Velenja.

ROBERT GORJANC

Foto: RG

 

Deli