Ta teden že dva vloma v župnišči na Celjskem

7:50

Ta teden sta se zgodila dva vloma v župnišči. Pred dnevi so neznanci iz župnišča v Galiciji odnesli nekaj denarja, zdaj policisti preiskujejo še vlom v župnišče v Šempetru. Po prvih podatkih naj bi vlomilci odnesli prenosni računalnik in kelih. Policisti storilce še iščejo. Že leta 2016 so se ravno na Celjskem vrstili vlomi po župniščih, v enem primeru so vlomilci enega izmed župnikov celo pretepli. 

V letu 2016 so vlomilci kradli v župniščih v Celju, Laškem, Šentjurju, Savinjski dolini. V Preboldu je bil takrat celo poškodovan tamkajšnji župnik, ki sta ga vlomilca pretepla, ga celo zvezala in šikanirala. Nekaj storilcev so kasneje policisti tudi prijeli. Storilcev, ki so kradli ta teden v Galiciji in v Šempetru, policija še ni izsledila.

church-pews-2401405_1280

Govori škofijski upravitelj Škofije Celje Rok Metličar.

Že leta 2016 so pri Slovenski škofovski konferenci dejali, da se je število vlomov v slovenska župnišča v zadnjih letih povišalo za kar 350 odstotkov, kazniva dejanja pa so vedno bolj drzna in tudi nasilna.

Denar, ki postane plen storilcev oziroma tatov, je največkrat denar iz prispevkov za maše. Te duhovniki pobirajo ob nedeljah in večjih praznikih. V praksi naj bi veljalo, da morajo duhovniki ta denar čim prej položiti na račun župnije.

SŠol

Foto: Pixbay

Deli