Takšnega sodelovanja Slovenija še ni videla

Dr. Jernej Pintar o prvih respiratorjih slovenskega porekla

7:29

Pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana se rojeva eden najbolj spodbudnih in velikopoteznih, a tudi življenjsko pomembnih projektov sodobnega časa. Svoje znanje, veščine in materialne vire so združili najrazličnejši strokovnjaki in podjetniki. Pred dnevi so Slovence razveselili s sporočilom, da so prvi prototipi slovenskih respiratorjev »zadihali«. Koordinator projekta je direktor tehnološkega parka Ljubljana dr. Jernej Pintar, doma z Ljubnega ob Savinji.
SAŠKA T. OCVIRK

jernej pintar 1Če se še vedno najde kdo, ki trdi, da pandemija novega koronavirusa ni resen problem, je tako tudi zato, ker pri nas za zdaj še nismo doživeli vrhunca obolevnosti s koronavirusno boleznijo 19. Kako nevarna in smrtonosna je ta bolezen v resnici, je odvisno tudi od tega, kako dobro je opremljen in pripravljen zdravstveni sistem v posamezni državi. Poleg zaščitne opreme je odločujoče predvsem število naprav, ki bolniku pomagajo dihati, tako imenovanih respiratorjev. Gre za zahtevne aparate, ki zmorejo natančno uravnati kisik in se prilagajati dihalni sposobnosti bolnikovih pljuč. Razvoj takšne medicinske tehnologije terja leta. V trenutni situaciji je čas najbolj kritičen. Zdravniki opozarjajo, da se že v bližnji prihodnosti lahko zgodi, da bodo morali izbirati med kakršnimkoli ventilatorjem za predihavanje ali smrtjo bolnika. Zato se je rodila pobuda o slovenskem respiratorju, ki bi ga bilo v tem kratkem časovnem oknu z združenimi močmi mogoče razviti. Kot pravi dr. Jernej Pintar, gre za izredne razmere, ki zahtevajo tudi izredne ukrepe. »Nihče ne ve, kakšno situacijo bomo imeli čez dva tedna. Želim si, da bi do takrat premogli zadovoljiv, poenostavljen aparat. Še bolj si želim, da ga zdravnikom sploh ne bi bilo treba uporabiti.«
»Antikorona« povezuje
Pri rojstvu slovenskega respiratorja gre za pobudo združenja za elektro in elektronsko industrijo ter SRIP Tovarne prihodnosti. Pod vtisom novic iz Italije, kjer pri proizvodnji tovrstne opreme veljajo vojne razmere, kjer je težka dobavljivost aparatov na trgu in zaradi podatka, da je imela Slovenija ob izbruhu pandemije komaj 168 respiratorjev, so se inženirji različnih strok zganili. K sodelovanju so povabili vsa slovenska podjetja, ki bi lahko kakorkoli pomagala. Stroka je določila osnovne standarde naprav, nastalo je več različic in prve prototipe že preizkušajo. Več skupin raziskovalcev se trudi z zasilnimi možnostmi, ki bi lahko bile pripravljene do vrha obolevnosti s covidom-19. Tisto, kar pri projektu najbolj navdušuje, je sodelovanje in povezanost v tekmi za skupni cilj. »Med seboj si različne skupine raziskovalcev pomagajo, izmenjujejo rešitve, strokovno podporo in še in še. V zadnjih dveh tednih smo spoznali toliko neverjetnih posameznikov kot prej v vsem letu ne,« je navdušen sogovornik.
Recept, ki ga je vredno shraniti
Pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana, Gospodarske zbornice Slovenije, Inštituta Jožefa Stefana, ljubljanske fakultete za elektrotehniko, razvojnega centra Tecos in drugih so zbrani vrhunski inženirji globalnih podjetij, zdravniki, proizvodna podjetja in še kdo. Kot pravi dr. Pintar, je za inovatorje in različne strokovnjake prostora še dovolj. Glede na to, da je pot do uporabne naprave še dolga, je pomirjujoča informacija, da je država medtem uspela nabaviti dodatne respiratorje. V najboljšem primeru prototip slovenskega respiratorja nikoli ne bo postal del »vojnega stanja« v bolnišnicah. A kot pravi Pintar, je ta projekt kronski dokaz, kako dragocene, inovativne in sposobne ljudi ima Slovenija. Tudi zato in zaradi vseh ostalih ukrepov, ki jih državljani jemljemo resno, je možnost, da bomo te improvizirane stroje uporabili, majhna. »Zato tudi vsa pohvala pobudam na drugih področjih, vsem, ki razvijajo zdravila, zaščitno opremo, dobavljajo opremo in še mnogo drugega. In pohvala tudi tistim, ki z mirno komunikacijo ohranjate mirno in trezno glavo celotni državi,« je zaključil dr. Pintar.
Foto: Tehnološki park Ljubljana

»Vsem, ki imate doma otroke, ki se navdušujejo nad tehniko, matematiko, fiziko, kemijo, biologijo … Spodbudite jih, naj postanejo inženirji. Naj bodo inženirji katerekoli smeri, le podprite njihovo strast in veselje. Inženirji spreminjajo in rešujejo svet. Boljša tehnologija ustvarja boljši svet,« staršem polaga na srce dr. Jernej Pintar.

respirator