Teš preučuje možnost kurjenja komunalnih odpadkov

5:57

Termoelektrarna Šoštanj preučuje, ali bi bila blok 6 ali blok 5 primerna za sosežig alternativnih goriv iz komunalnih odpadkov. Slednjih Slovenija izvaža okoli 200.000 ton na leto. Velenjska in šoštanjska občina kurjenju odpadkov v termoelektrarni nasprotujeta. Civilna iniciativa pa ob tovrstni dejavnosti Teša pričakuje odškodnino.

Teš skupaj s Holdingom slovenskih elektrarn v skupni izjavi pravi, da so odpadki z energetskega vidika eden od možnih alternativnih energentov. V Teš se vidijo kot eno od že umeščenih energetskih lokacij v prostor, kjer bi lahko po posebnem okoljskem dovoljenju, sosežigali odpadke, ki bi bili prej ustrezno tehnološko obdelani. V Teš trenutno le preučujejo, če bi bil za sosežig odpadkov primeren katerih od delujočih blokov. V Velenju temu, da bi v Teš poleg premoga kurili še odpadke, niso naklonjeni. Nekdanji direktor Teša, danes pa velenjski podžupan Peter Dermol pravi, da je šaleška dolina že plačala velik okoljski davek:

Tudi šoštanjska občina je že pred časom opozorila, da je kurjenje odpadkov v Teš nesprejemljivo. Župan Darko Menih:

Če bo Teš za to dejavnost pridobil ustrezno dovoljenje, pa bi morala lokalna skupnost v zameno dobiti primerno odškodnino, meni predsednik Civilne iniciatve Šoštanj Walter Kolar.

TS
Foto: GrupA

_L3U0854