To je najpogostejši rak pri moških

13:06

Začel se je »movember«. Mesec, ki je sicer posvečen osveščanju o raku prostate. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala.

Rakave spremembe prostate so zelo pogoste in s starostjo naraščajo. V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok. Splošna relativna stopnja preživetja za 5 let za vse stadije bolezni je v Evropi okrog 83-odstotna.

prostata moski
Vir: Pixabay

Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Zaščitni dejavnik je lahko hrana, ki vsebuje malo živalskih maščob, z veliko zelenjave in sadja ter redna fizična aktivnost.

Urolog in predstojnik Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje Sandi Poteko:

Simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. V primeru, da se je rak razširil iz prostate v sosednje ali oddaljene organe, se omenjenim simptomom lahko pridružijo še bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata in motnje ejakulacije, bolečine v kosteh ter splošna oslabelost z izgubo telesne teže.

SŠol

Deli