Tomaž Črnej na Mesecu fotografije

8:05

Celjski fotograf Tomaž Črnej bo danes v sklopu mednarodnega festivala Svetlobna gverila pred Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v Ljubljani sodeloval s projekcijo Doneski k slovanski mitologiji. Od srede naprej do prvega julija pa se bo s svojimi fotografijami pod okriljem Meseca fotografije predstavljal v ljubljanski galeriji Janeza Boljka.
Črnej, ki je tudi vodja celjske izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti, bo na današnji projekciji Doneski k slovanski mitologiji, v studiu posnete ženske like, upodobljene v maniri ženskih aktov iz sredine prejšnjega stoletja, projiciral na drevesne krošnje. V tej fotografski seriji se ukvarja s pozicijo ženske figure, ubesedene skozi narativ slovanske mitologije, v kateri so bile ženska mitološka bitja močno zastopana in pomembna.

Na razstavi, ki sodi pod okrilje niza prireditev ob Mesecu fotografije, pa se bo Tomaž Črnej predstavil s svojo serijo posnetkov z naslovom V galeriji. V seriji tematizira tisti del mesnopredelovalne industrije, ki se je ob kupovanju končnih mesnih produktov pogosto ne zavedamo ali jo odmislimo – zakol živali.

Kot je še pojasnil Črnej, se skozi fotografije samoizprašuje, ali smo tisto, za kar vémo, da obstaja, pripravljeni tudi dejansko videti.

TINA STRMČNIK
Foto: Arhiv NT (GrupA)

tomaz_crnej_tuzi_festival_vstop_prost_fotograf_gr_4913