Tretjina okuženih za okužbo sploh ne ve

7:00

Danes je svetovni dan AIDS-a. Ta bolezen je še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kvalitetno življenje. Tudi večina okužb se prenese v prvih mesecih po okužbi, ko je oseba najbolj kužna. V Sloveniji je približno 1000 oseb, okuženih z virusom HIV. Med njimi jih kar tretjina za okužbo sploh ne ve.

Točnih podatkov, koliko oseb je na Celjskem okuženih z virusom HIV, ni, v povprečju pa naj bi se na 100 tisoč ljudi okužili dve osebi. Najpogostejši način prenosa virusa je nezaščiten spolni odnos. Največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Po podatkih Nacionalnega inštituta RS za javno zdravje je bilo lani in letos sicer nižje število novih diagnoz, leta 2016 pa jih je bilo največ, in sicer kar 56.

hiv-1908018_1280

Lani je zaradi različnih vzrokov umrlo šest oseb z virusom HIV, vendar nihče zaradi aidsa. Testiranje na okužbo s HIV je najbolj smiselno pri bolnikih z znaki in bolezenskimi težavami, ki kažejo na okužbo s HIV, pri pacientih v ambulantah za spolno prenesene okužbe, pri osebah z okužbami, ki kažejo na tvegano spolno vedenje, pri osebah, ki injicirajo droge. Testiranje so včeraj sicer omogočili v Splošni bolnišnici Celje, sicer pa so točke, kjer testiranja opravljajo, objavljene na spletni strani Ministrstva RS za zdravje.

SŠol

Deli