Tudi ati bo zaigral za svojo punčko

Četrtek 9. novembra bo v dvorani Tri lilije v Laškem veliki koncert za Tinkaro Polanc

15:49

Andreja in Robi sta svojo drugorojenko težko čakala in se je veselila. Vse je teklo po pričakovanjih, brez kakršnihkoli posebnosti. Na šok ob rojstvu njune deklice ju ni pripravilo prav nič. Tinkara se je rodila z apertovim sindromom. Da je zaradi tega drugačna, je ob srečanju težko spregledati. A ko se dobrovoljna deklica nasmehne mamici in očku, dobrodušno zagode in se stisne v naročje, človek ve, da bo enkrat tudi zanjo še vse dobro.
Apertov sindrom je redka genska bolezen, ki se pojavi pri enem od petdeset tisoč do sto tisoč otrok. Bolezen povzroči spremembo v razvoju lobanjskih in obraznih kosti. Zaradi tega imajo otroci s tem sindromom spremenjeno obliko glave, lahko imajo razcepljeno trdo in mehko nebo, zaraščene prstke na rokah in nogah. Vse to je s seboj na svet prinesla tudi mala Tinkara. Tega se bistra in radovedna deklica še ne zaveda. A odraščanje v samostojno in normalno razvito dekle bo polno izzivov in operacij. Z operativnimi posegi bodo zdravniki namreč poskrbeli, da bodo imeli njeni možgani za razvoj dovolj prostora in da se tudi po videzu nekoč ne bo prav veliko razlikovala od vrstnikov. »Lagal bi, če bi rekel, da z Andrejo nisva bila povsem na tleh, ko se je rodila. Medicinskemu osebju se lahko samo zahvaliva. Tudi zaradi njega sva se hitro oprijela upanja,« je povedal Tinkarin očka Robi Polanc. Srečala sta se tudi z odraslimi bolniki s to boleznijo. Najstarejši v Sloveniji šteje že 55 let. »Danes lahko otrokom s sodobnimi metodami pomagajo še precej bolj. In čez nekaj let, ko bo podobne operacije potrebovala Tinkara, bo še bolje,« sta polna upanja Andreja in Robi.

_MG_1517Za Tinkaro bodo  9. novembra ob 19.30 v dvorani Tri lilije zaigrali Okrogli muzikanti, Nuša Derenda, ansambel Modrijani, skupina Gadi, Kvintet Dori, ansambel Akordi, ansambel Unikat in skupina M.J.A.V. Do koncerta bodo na dražbi tudi umetniška dela Klavdije Simler s Planine pri Sevnici. Slikarske stvaritve oziroma sladkorne umetnine bodo najbolj velikodušnim dražiteljem predali na koncertu. Do koncerta so dela razstavljena v prostorih laškega Tica.

Pomoč za Tinkaro zbirajo tudi na številnih računih. Pravne osebe oziroma podjetja lahko za Tinkaro prispevajo na račun društva Vesele nogice.
Celjska cesta 43, SI-3270 Laško
TRR: SI56 0510 0801 5403 204
Sklic: 22052017
Namen: za Tinkaro Polanc
Ostali lahko pomagajo z nakazilom na račun Tinkare Polanc, Cesta v Debro 10, 3270 Laško, TRR: SI56 0510 0704 7198 480
Odprt je tudi transakcijski račun sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922 – 0019831742 s pripisom za Tinkaro, sklicna št. 7198. Pomoč lahko namenite tudi s SMS-sporočilom. S sporočilom KRAMBERGER na 1919 boste darovali en evro, s sporočilom KRAMBERGER5 pa boste prispevali pet evrov.