Učimo se z gozdovi – Gozd je modrost

V celjskem mestnem gozdu osrednja slovenska prireditev ob svetovnem dnevu gozdov

14:15

V celjskem mestnem gozdu, pri Drevesni hiši, je bila dopoldan osrednja slovenska prireditev ob današnjem mednarodnem dnevu gozdov. Letos je posvečen gozdni pedagogiki, saj je osrednja tema Učimo se z gozdovi – Gozd je modrost!

Tako živahno je bilo dopoldan pri Drevesni hiši v celjskem mestnem gozdu, kjer je bila osrednja prireditev ob svetovnem dnevu gozdov.
Tako živahno je bilo dopoldan pri Drevesni hiši v celjskem mestnem gozdu, kjer je bila osrednja prireditev ob svetovnem dnevu gozdov.

Prav to poslanstvo v mestenm gozdu uspešno izvajajo v celjski enoti Zavoda za gozdove. Ta je v minulih dvajsetih letih postal primer dobre prakse: z razvojem in ureditvijo gozdov, infrastrukture in opreme se število obiskovalcev, ki postajajo vedno bolj zahtevni, in pogosto tudi kritični, povečuje iz leta v leto. Sicer pa o tem najbolj prepričljivo govore podatki, ki jih je navedel mag. Robert Hostnik, vodja celjske krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

“Tako se nam povečuje število število šolskih skupin, ki prihajajo v naš gozd, do te mere, da že komaj zadostimo povpraševanju. Na leto v gozd, z urbaniziranimi aktivnostmi, ki so povezane z gozdno pedagogiko, vodimo približno 40 šolskih skupin. Kar pomeni več kot tisoč otrok iz vrtcev osnovnih in srednjih šol.

Robert Hostnik je še poudaril, da je celjski mestni gozd v zadnjih 25-tih letih doživel unikatno preobrazbo. Če se je konec osemdesetih let, ko je Celje še ječalo pod težo industrijskega onesnaževanja, zdelo, da je ta gozd pozabljen od vseh, od lastnikov gozdov, države, lokalne skupnosti, gozdarjev in od prebivalcev mesta, se je v začetku devetdesetih let stanje začelo spreminjati.

“Takrat je majhna skupina celjskih gozdarjev, v novoustanovljenem zavodu za gozdove, pripravila prvi predlog, kako pravzaprav izkoristiti te potenciale gozdov, socialne funkcije v neposredni bližini mesta. Ko smo k sodelovanju uspeli privabiti Mestno občino Celje, se je zgodil preobrat, kakršnega sploh nismo pričakovali.

Sicer pa je današnja osrednja državna prireditev ob svetovnem dnevu gozdov v Celju minila tudi v znamenju jubileja, 25 letnice delovanja zavoda za gozdove Slovenije.

ROBERT GORJANC

Foto: RG

 

 

Deli