Upornica v narodni noši v srcu ostaja kraljica

Vinska kraljica Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli je odložila krono

13:31

»Nisem več ista Sara,« je dejala temnolasa mladenka, ki smo jo zadnje leto spremljali na njenih kraljevskih poteh. »Leto dni sem starejša in bogatejša za veliko znanj, spoznanj in izkušenj. Dolžnosti in naziv, ki sem ga bila v minulem letu deležna, so me močno izoblikovali. Spoznala sem veliko novih ljudi in se ogromno naučila. Res sem veliko pridobila in za to sem zelo hvaležna.« 21-letna študentka agronomije bo stopila nazaj na utečene poti. Z vinogradništvom in vinarstvom pa bo ostala povezana za vedno in gotovo bomo zanjo še slišali.

Njen odhod je zaznamoval drzen podvig, ko je na lastno pest skrivaj zamenjala uradno obleko vinske kraljice 2016 in se na odru pojavila v narodni noši.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

“Res mi je bilo celo leto hudo, ker kot uradnega oblačila nisem smela oblači narodne noše. To mi res ogromno pomeni. V svoji uradni obleki sem se marsikdaj počutila kot maskota in zato sem s svojim zadnjim dejanjem  hotela vsem pokazati in dokazati, da imam hrbtenico in da spoštujem naše izročilo in tradicijo. Po mojem, bi vsaka vinska kraljica morala nositi narodno nošo. Ta predstavlja nas – Slovence. Bleščečo, s kristalčkimi načičkano obleko – komu na čast to nosimo?
Na sejmu v Berlinu so se okrog mene sprehajale Nemke v narodnih nošah, jaz pa sem s svojim dekoltejem in bogato kreacijo predstavljala plehko južnjakinjo. Bilo me je sram. Zato sem oblekla narodno nošo. Ker mi ni vseeno. Ponosna sem na svoje dejanje in upam, da sem komu dala misliti.

Celoten intervju s Saro Stadler preberite v Novem tedniku 26. januarja 2017.