V Celju prvič Očiščenje na slovenskih odrih

Krstna uprizoritev tragedije Sofi Oksanen

7:59

V Gledališču Celje se nocoj (19.30) obeta še ena poslastica, prva slovenska uprizoritev tragedije Sofi Oksanen z naslovom Očiščenje v režiji Jarija Juutinena in v koprodukciji s finsko gledališko skupino Sadsongskomplex:fi. Drama Očiščenje slika tramatično zgodovinsko obdobje povojne in polpretekle Estonije, dogajanje sega v čas sovjetske okupacije te države ob koncu druge svetovne vojne ter v devetdeseta leta preteklega stoletja, ko je Estonija postala neodvisna država.

Živa Selan in Maša Grošelj med uprizoritvijo besedila Očišenje avtorice Sofi Oksanen, režiserja Jarija Juutinena na velikem odru Gledališča Celje.
Živa Selan in Maša Grošelj med uprizoritvijo besedila Očišenje avtorice Sofi Oksanen režiserja Jarija Juutinena na velikem odru Gledališča Celje

Protagonistki zgodbe sta ženski različnih generacij: Allide Truu, starejša kmetica, ki živi izolirano na estonskem podeželju, in mlada Zara, žrtev trgovine z ljudmi ter na begu pred krutimi zvodniki. Pod različno oblastjo sta obe ženski doživeli ekstremno nasilje in se preostanek svojega življenja borita za preživetje v represivnem svetu izredno omejenih možnosti.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Upravnica Gledališča Celje mag. Tina Kosi je povedala, da so ponosni, da tokrat drugič sodelujejo ne samo z režiserjem, ampak s celotno koprodukcijsko ekipo s Finske. Da se povezujejo z ustvarjalci, ki delujejo širše po Evropi in po svetu, je nova usmeritev celjskega poklicnega gledališča.

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

Živa Selan med uprizoritvijo besedila Očišenje avtorice Sofi Oksanen, režiserja Jarija Juutinena na velikem odru Gledališča Celje, v Celju, Slovenija, 14. februarja 2020.
Živa Selan med uprizoritvijo besedila Očišenje avtorice Sofi Oksanen režiserja Jarija Juutinena na velikem odru Gledališča Celje

ROBERT GORJANC

Foto: UROŠ HOČEVAR

Deli