V družbi potic in Pusta Mozirskega

9:36

Po dolgotrajnem postopku, je zgornjesavinjski želodec končno vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine. Za vpis, si je posebej prizadevala Občina Rečica ob Savinji, skupaj z Združenjem izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca. Prizadevala si je kar štiri leta. Prihodnje leto bo minilo že štiristo let od prvega poimenovanja želodca, ki ga izdelujejo na sedanji način več kot eno stoletje.

Vpis v Register nesnovne kulturne dediščine, je pomemben tako za Zgornjesavinjčane, kot širše. O vpisu Jože Tlaker, iz Združenja izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca:

Gre za najbolj znano in najbolj upoštevano sušeno mesnino:

Rečica ob Savinji, je nekakšna prestolnica zgornjesavinjskega želodca.

V Registru nesnovne kulturne dediščine, je iz naših krajev vpisan tudi Pust Mozirski.

BJ

Foto: arhiv RC

recica zelodec ocenjevanje
Z enega od ocenjevanj zgornjesavinjskega želodca, na Rečici ob Savinji.
Deli