V Gorenju množično odpuščanje

7:56

V Gorenju je včeraj odjeknila novica, da skupina Hisense Europe načrtuje množično odpuščanje delavcev. V celotni skupini naj bi do konca leta ukinili 2200 delovnih mest, od tega naj bi v Sloveniji število zaposlenih znižali za 1000, od tega naj bi brez dela ostalo 700 zaposlenih v proizvodnji v Velenju in 300 v družbi Hisense Europe.

Gorenje

Vodstvo Gorenja je predstavnikom zaposlenih predstavilo podatke o slabi ekonomski situaciji, ki da je posledica epidemije novega koronavirusa. Proizvodnja v Velenju je sicer stala tri tedne, tudi danes pa obrat še ni polno operativen. Prvi posvet z zaposlenimi o odpuščanjih naj bi bil po prvomajskih praznikih. V Gorenju naj bi sicer število delovnih mest zmanjševali tudi na mehke načine, med drugim z upokojitvami delavcev in spremembami poslovnih modelov.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ob napovedih odpuščanja zahtevajo, da se vodstvo Gorenja takoj odzove z natančnimi pojasnili. Ob tem dodajajo, da se bo sindikat aktivno vključil v pomoč in zaščito svojih članov v Gorenju in neposredno sodeloval pri aktivnostih. Podjetniški sindikat Gorenja pa se bo danes sestal s predstavniki velenjske občine. V občini odločitev o odpuščanjih označujejo kot nedopustno, saj da bo povzročila socialno bombo, pravi velenjski podžupan Peter Dermol.

Dermol ob tem napoveduje, da bodo proti odpuščanju v Gorenju nastopili z vsemi ukrepi, ki so na voljo, tudi najbolj drastičnimi.

STA, BOJANA AVGUŠTINČIČ

Deli