V nedeljo sneg, v torek možna pozeba

14:46

Po dveh pretežno sončnih dneh se nam že popoldne obeta prva vremenska sprememba. Kot napovedujejo meteorologi, bistvenih temperaturnih sprememb še ne bo, se bo pa pooblačilo, občasno bo tudi že deževalo. Občutnejša ohladitev prihaja v noči na nedeljo. Snežilo bo do nadmorske višine okoli 800 metrov, ob močnejših padavinah lahko tudi nižje. Za torek zjutraj pa sta mogoči tudi slana in pozeba.

DL3U1524Danes in jutri bistvenih temperaturnih sprememb še ne bo, občutnejša ohladitev k nam prihaja v noči na nedeljo, ko nas bo od severa dosegel polarni zrak, pojasnjuje meteorolog z agencije za okolje Brane Gregorčič. »To pomeni, da se bo meja sneženja v nedeljo spustila do okoli 800 metrov nad morjem, ob močnejših padavinah lahko kje tudi malce nižje, splošnega sneženja do nižin pa ne pričakujemo. Bo namreč nekoliko preveč vetrovno. Pihal bo okrepljen severni veter.« Padavine bodo nato ponehale, ponedeljek bo še nekoliko vetroven, oblačen in hladen dan.”

Ledeni možje bodo prišli teden prej
Gregorčič ob tem pravi, da sneg v maju ni kak ekscesen pojav, je pa res, da je bilo včasih prodorov spomladanskega hladnega zraka več. »Vemo, da tudi ledeni možje godujejo od 12. do 14. maja, se pravi, da so se majske ohladitve od nekdaj pojavlajle in prišle celo v ljudsko izročilo. No, letos bodo ti ledeni možje za en teden pohiteli.«

V torek zjutraj mogoči slana in pozeba
Povprečne nedeljske dnevne temperature bodo od 5 do 7 stopinj Celzija, po besedah Gregorčiča pa bo še naprej deževno, oblačno in precej vetrovno: »Ravno veter nas bo rešil negativnih temperatur v noči na ponedeljek. Ponedeljkovo jutro po nižinah tako ne bo prineslo temperatur pod ničlo, razen morda v kateri od alpskih dolin.« Mrzlo in s temperaturami pod ničlo pa bo lahko torkovo jutro, opozarja Gregorčič: »Ozračje se bo umirilo in zjasnilo, takrat pa lahko v kakšni zatišni legi nastane tudi slana, to velja tudi za celjsko območje.«

V sredo se bo sicer spet nekoliko ogrelo, a bo nestanovitno vreme vztrajalo tudi v drugi polovici prihodnjega tedna. Močnejših ohladitev pa za zdaj ne pričakujejo.

Kako pred mrazom in pozebo zaščititi rastline in pridelke?

LKK, foto: arhiv NT (GrupA)