V prazničnih dneh ne pozabimo na osamljene

16:00

Čeprav ta mesec radi poimenujemo veseli december, pa za marsikoga ni vesel. Mnogi ljudje zaradi različnih vzrokov doživljajo duševno stisko. Za osamljene pa je to obdobje, ki ga mnogi dojemajo kot čas družinskih praznikov, še toliko težje. Pomoč v takšnih situacijah obstaja.

“Stiske med prazniki se lahko pojavijo iz različnih razlogov – od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne zmoremo kupiti darila, do tega, da se počutimo osamljeni in pozabljeni. In prav slednje, občutek osamljenosti, se ravno zaradi praznikov lahko še poveča,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

depression-84404_1280

V prazničnem času namreč razlika med nekom, ki ima bližnje (prijatelje ali svojce), in tistim, ki jih nima, postane še bolj očitna in razvidna. Medtem ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti, kar ji manjka – pogreša bližino drugih. Osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega.

Zato dodatna pozornost in naklonjenost v prazničnem času (pa tudi sicer) nista nikoli odveč. Zato se je treba zavedati, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas.

Prva pomoč za premagovanje najtežje stiske so lahko različni telefoni za pomoč, kjer strokovno usposobljena oseba pomaga do čustvene razbremenitve. Če pa stiska in osamljenost vztrajata predolgo, je mogoče čas, da razmislimo o strokovni pomoči.

V Sloveniji sta znana zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, pomoč je na številki 116 123 in je 24-urna. Klic je brezplačen. Več virov pomoči in stikov oziroma spletnih naslovov, kjer moč najti oporo v duševni stiski je navedeno tudi na spletni strani nacionalnega inštituta za javno zdravje: VIRI POMOČI V STISKI.

SŠol

Foto: Pixabay

Deli