V Savinovi hiši tudi Salon Jelice Žuža

10:54

V Žalcu bo nocoj vrhunec letošnjega bogatega in raznolikega kulturnega dogajanja v občini. Odprli bodo prenovljene prostore Savinove hiše, kjer bodo stalno mesto dobila tudi dela akademske slikarke Jelice Žuža. Sočasno bodo v Savinovi hiši odprli še prenovljeno in z novimi deli dopolnjeno Galerijo Savinjskih likovnih umetnikov.
jelica_zuza
Akademska slikarka Jelica Žuža je gotovo ena redkih osebnosti v slovenskem likovnem prostoru, ki je ohranila najglobljo pripadnost tradiciji »čistega slikarstva«. V svoji neizprosni ustvarjalni strogosti je presnovila izbrani motiv (tihožitje inportret) v avtonomno barvno in svetlobno interpretacijo; v slikovit doživljaj, ki sledi čustvenim vzgibom in psihološkim ugrezom ter v nedotakljivi snovnosti podobe prestopa čas – od spominov k večnemu. Dragoceno zbirko njenih izbranih umetniških del, predstavljenih v loku od študijskih let do njene smrti, je žalski občini podaril dedič umetnice Drago Žuža. Poleg del akademske slikarke je ta zbirka vsebuje tudi pisno in foto dokumentacijo, ki govori o njenem duhovno bogatem življenju. Kot je povedala kustosinja Alenka Domjan, ki je sodelovala tudi pri postavitvi zbirke v prostor, ta predstavlja celovit prerez ustvarjalnega dela in življenja Jelice Žuža.

Sama postavitev zbirke oziroma ureditev salona je zasnovana v treh vsebinsko ločenih delih.

Sočasno bodo v Savinovi hiši nocoj ponovno odprli tudi prenovljeno in z novimi deli dopolnjeno Galerijo Savinjskih likovnih umetnikov.

Slovesnost ob nocojšnjem odprtju se bo začela ob 19ih, kulturni program pa bosta oplemenitila violinist Franci Rizmal in pianistka Andreja Markun.

LK, foto: ZKŠT Žalec