V Škofiji Celje letos en novomašnik

12:44

Na območju Škofije Celje je letos en sam novomašnik, ki bo v duhovnika posvečen prihodnji teden. Lani ni imela Škofija Celje nobenega novomašnika in tudi prihodnje leto ga ne bo imela. Letošnji novomašnik je Gregor Majcen iz Nove Cerkve.

Leta 2015 sta bila s celjskega območja dva nova duhovnika, in sicer eden iz minoritskega redovniškega reda ter še en iz Slovenskih Konjic. Duhovniki, ki so obenem redovniki, namreč niso uvrščeni v škofijo, ampak je zanje pristojen njihov redovniški red.

V Škofiji Celje pomanjkanje duhovnikov že zelo občutijo, v bogoslovju pa sta iz te škofije le še dva kandidata za duhovniški poklic. Kancler Škofije Celje Jože Kužnik meni, da je razlogov, da se mladi ne odločajo za duhovništvo, kar nekaj:

Škofija Celje rešuje problem pomanjkanja duhovnikov na različne načine. Jože Kužnik:

Za reševanje problema je še ena, nova možnost. To so stalni diakoni. Ti bodo lahko med drugim krščevali ter poročali, vendar maše ter spovedovanja ne bodo mogli opravljati.  Zaradi pomanjkanja duhovnikov imajo v sosednji Avstriji ponekod že duhovnike iz Afrike in drugih delov sveta, kjer jih ne manjka.

BJ

celje stolnica 2
V celjski stolnici bo letos posvečen en nov duhovnik Škofije Celje. Lani ni imela škofija nobenega novega duhovnika in tudi prihodnje leto ga ne bo imela.
Deli